Članak

POSLJEDICE PO EKONOMIJU

MMF će revidirati regionalnu ekonomsku perspektivu zbog sukoba Izraela i Hamasa

(Patria) - MMF je najavio da će revidirati svoje ekonomske izglede za region Bliskog istoka i Sjeverne Afrike zbog tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa, javio je AFP.

Sukob će imati široke posljedice za „ljude i ekonomije“ u regionu, iako je obim utjecaja i dalje „veoma neizvjestan“, napisalo je osoblje Međunarodnog monetarnog fonda u blogu. Nije rečeno da li će revizije biti objavljene prije sljedećeg objavljivanja prognoze, koja bi trebala biti objavljena u januaru.

„Sukob velikih razmjera predstavljao bi veliki ekonomski izazov za region“, rekli su, pozivajući međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi spriječila dalju eskalaciju. U slučaju sukoba velikih razmjera, „ono što je sigurno je da će prognoze za najdirektnije izložene ekonomije biti snižene i da će politike zaštite ekonomije od šokova i očuvanja stabilnosti biti kritične“, dodaju.

Među najteže pogođenim sektorima u regionu izvan Izraela i Palestinskih teritorija bio je
turizam, za koji je MMF rekao da je činio između 35 posto i gotovo 50 posto izvoza roba i usluga u ekonomijama MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika) u 2019. godini.

„Ekonomije zavisne od turizma poput Libana, gdje je stopa popunjenosti hotela u oktobru pala za 45 procentnih poena u odnosu na prije godinu dana, vidjeće negativne efekte u rast“, rekli su zvaničnici MMF-a.

Povećani rizik zbog sukoba mogao bi povećati troškove pozajmljivanja, sa negativnim efektima na visoko zadužene ekonomije, upozorili su.

U slučaju da se sukob nastavi, „krhke i sukobom pogođene države u regionu, kao što su
Somalija, Sudan i Jemen, mogle bi doživjeti pad kritičnih tokova pomoći, ako se fokus donatora pomjeri“, rekli su zvaničnici MMF-a. Dodali su da bi priliv izbjeglica također mogao „značajno“ porasti, što bi doprinijelo „socijalnim i fiskalnim pritiscima u zemljama koje ih primaju“.

#MMF #prognoza #ekonomija