Članak

INTERVJU

Ministar Živko: U narednoj godini MUP USK ide u nabavku vozila specijalističke namjene!

Razgovarao: Dean Džebić

Dinamične promjene sigurnosnog okruženja u svijetu, regiji ali i u samoj BiH zahtijevaju dinamičan i promptan odgovor. Teroristički napad na Kosovu kao i sve aktuelnija migrantska kriza čiji se ljetni talasi već sada najavljuju uvjetuju značajnije tehničko-tehnološko opremanje policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

U tom pogledu Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona trpi brojne pritiske kojima se uspješno nosi. O materijalno-tehničkim kapacitetima MUP USK, izazovima migrantske krize razgovarali smo sa Božidarom Živkom ministrom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Kako ocjenjujete sigurnosnu situaciju u USK? Na šta ukazuju sigurnosne procjene o novom migrantskom valu koju najavljuju stručnjaci i u kojoj mjeri je MUP USK sposoban samostalno uz saradnju ostalih policijskih agencija nositi se s tim sigurnosnim izazovom?

- Sigurnosna situacija na području USK-a je „zadovoljavajuća“, a moguća ocjena je i „dobra“ s obzirom na sve sigurnosne izazove okruženja, ali i ostatka svijeta. U trenutnim kapacitetima policije USK te u suradnji sa ostalim sigurnosnim agencijama na području BiH mišljenja sam da možemo odgovoriti svim sigurnosnim izazovima koji su pred nama, pa i u slučaju povećanja broja osoba u pokretu na području našeg kantona.

U Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu ministarstva unutrašnjih poslova uspješno su kompletirala poslove nabavke oklopnih vozila, novog kontingenta putničkih vozila policijske namjene i dr. Koliko iznosi operativni budžet MUP USK i da li kao takav može pratiti zahtjeve tehničko-tehnološke opremljenosti? Da li su MUP USK potrebna nova terenska vozila i u kojoj mjeri postoji interes viših instanci vlasti za učestvovanje u programima nabavke?

- Budžet MUP-a USK iznosi oko 54 miliona konvertibilnih maraka i kao takav udovoljava minimumu potreba za nesmetano funkcioniranje ministarstva u cjelini, ali i policije USK-a. U okviru tih sredstava bit će mjesta i za materijalno - tehničko opremanje policije, ali svakako samo uz stručan i ozbiljan pristup potrošnji odnosno kratkoročnom i dugoročnom planiranju nabavki pogotovo kada govorimo o nekom od kapitalnih ulaganja u policiju USK-a.

Koliki je trenutni broj migranata koji borave u kampu Lipa i koji su kapaciteti kampa? Da li su tokom provedenih racija u kampu pronađena narkotička sredstva ili oružje? Imaju li građani razloga za zabrinutost?

- Trenutno u Kampu Lipa boravi oko 1200 migranata dok je kapacitet kampa 1500 osoba. Tokom zadnje racije policija nije pronašla ništa što bi bilo predmet interesovanja s aspekta policijskog rada. Naši građani nemaju razloga za zabrinutost osim onih koji se bave nezakonitim radnjama krijumčarenja osoba ili nekim drugim kriminalnim aktivnostima koje su vezane za boravak migranata na našem području.

Da li će povećanje priliva migranata u skladu sa ovlastima MUP USK ponovno utjecati na izmjene u putničkom saobraćaju u vidu kontrole autobusa i vozila koja ulaze u Unsko-sanski kanton?

- Ukoliko dođe do pogoršanja sigurnosne situacije po bilo kom pitanju, odnosno do ugrožavanja sigurnosti naših građana, policija USK-a zadržava pravo da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima preduzima sve potrebne mjere i radnje pa tako i mjere pojačanih kontrola svih učesnika u saobraćaju.

U proteklom periodu javnosti je obznanjena vijest o lošem stanju i nedovoljnom broju motornih vozila MUP USK, da li su u skorijoj budućnosti planirane nabavke novih kako putničkih tako i terenskih vozila i o kojima se projektima radi?

- U narednoj godini policija USK-a planira nabavku određenog broja namjenskih policijskih vozila sa posebnom specijalističkom opremom, a za čiju nabavku će sredstva biti osigurana iz budžetskih sredstava USK-a.

Kako ocjenjujete izjave pojedinih političara iz Republike Hrvatske konkretno saborskih zastupnika koji pozivaju na formiranje udruženja samozaštite koja bi, kako navode, uzvratila i na vatru i BiH? U kojoj mjeri takva retorika otežava i komplikuje rad policijskih agencija ali i saradnju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine?

- Nažalost u javnom prostoru često možemo čuti različite izjave pojedinaca koje ponekad zbog neznanja, a ponekad iz nekih drugih pobuda budu izrečene i privuku pažnju javnosti, a vrlo često ne odražavaju realno stanje na terenu. Takve izjave se mogu posmatrati i iz konteksta unutarnjih, dnevno političkih dešavanja nama susjednih država ili predstojećih izbornih kampanja te prikupljanja poena ili simpatija kod dijela javnosti. Mišljenja sam da takve izjave pojedinaca ne mogu u većoj mjeri naštetiti odnosima između BiH i RH odnosno zakomplicirati rad policijskih agencija jer za nas su prvenstveno relevantna mišljenja i stavovi zvaničnih organa naših susjeda.

Siguran sam da će se dobrosusjedska suradnja nastaviti i ubuduće, a sve s ciljem osiguranja bolje sigurnosti kako naših građana tako i građana u susjednoj državi.

#BožidarŽivko #DeanDžebić #migranti #policija #sigurnost #USK #BiH