Članak

NARUŠENI ODNOSI

Nije bilo većine ni za usvajanje dnevnog reda: Mandić od vijećnika krije koga je sve angažirao po ugovoru o djelu

(Patria) - Na početku današnje 33. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar nije usvojen dnevni red pa sjednica nije ni održana.

Klub Naroda i pravde koji broji najviše zastupnika nije podržao usvajanje dnevnog reda, ali ni drugi vijećnici zbog čega nije bilo potrebne većine za usvajanje dnevnog reda.

U saopćenju Općinske organizacije NIP Centar navodi se da je uz materijal Nacrta budžeta za 2024. godinu trebao se naći i Izvještaj o izvršenju budžeta za period 01.01-30.06.2023. godine, koji načelnik nije želio dostaviti Vijeću.

"Također, uz Odluku o organizaciji organa uprave, a u skladu s Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, "načelnik u opozivu" bio je dužan dostaviti i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog organa uprave i stručnih službi, koji također vijećnicima nije dostavio.

Znamo da po navedenom Pravilniku općinske službe rade već dvije godine i kojim je nezakonito 'otvorio' mjesta nezakonitih savjetnika, te po ličnom nahođenju povećao broj sistematizovanih radnih mjesta", naglasili su iz NiP-a Centar.

A kada su u pitanju novi pravilnici o stipendiranju učenika i studenata nije dostavljen Obrazac o fiskalnoj procjeni uticaja pripremljenih izmjena. Stav NiP-a Centar je da stipendije trebaju biti i veće od predloženih, odnosno najveće u KS, jer Općina Centar ima najveći budžet od svih općina.

"Bez obzira što na današnjoj sjednici nisu razmatrani spomenuti pravilnici, NiP Centar poručuje učenicima i studentima da će učiniti sve da njihove stipendije budu veće od sadašnjih za školsku 2023/2024. godine", istakli su.

Klub NiP-a Centar je tražio da se dostave svi ugovori o djelu, način na koji su zaposleni savjetnici, koliko ih ima trenutno i koliko je do sada novca građana utrošeno za ovu namjenu i tvrde da se radi o milionskom iznosu. Također su traženi i ugovori vezani za započete i okončane kapitalne projekta, a kojih je nažalost simboličan broj, prvenstveno ugovor u vezi projekta "Sarajevski ćilim", u koji je uloženo tri puta više novca od prvobitno dogovorene cijene.

"Još jednom izražavamo sumnju i zabrinutost da se netransparentno troše budžetska sredstva i iz tih razloga tražili smo da se Vijeću dostave svi navedeni dokumenti", naglasili su iz NiP-a.

Ured za reviziju FBiH dao je mišljenje s rezervom u kojem su navedeni i nedostaci i propusti upravo za tačke o kojima se trebalo raspravljati danas na sjednici Vijeća.

"Pozivamo i tražimo da se transparentno radi, a načelnika s osam krivičnih prijava u Tužilaštvu KS da se vrati u zakonske okvire djelovanja i da konačno počne poštovati predstavnički organ građana. Čim se stvore uslovi, odnosno dostave traženi dokumenti, tražit ćemo od Kolegija Općinskog vijeća da se sjednica u što kraćem roku i održi", poručili su iz NiP-a Centar.

Inače, na prošloj sjednici OV Centar izglasan je novi datum održavanja referenduma o opozivu Srđana Mandića i to 26. novembra. No, procedura sa nabavkom listića nije završena, pa je sve izvjesnije da do referenduma neće doći.

Ukoliko ostane ovakva situacija između Mandića i OV do narednih lokalnih izbora otežano će se donositi potrebne odluke, a vjerovatno Mandićevi prijedlozi neće imati prohodnost.

#BiH #NIPCentar #Opoziv #SrđanMandić #vijećnici