Članak

MENTALNO ZDRAVLJE

Desetine američkih država tuže kompaniju Meta zbog nanošenja štete djeci

(Patria) - Desetine američkih saveznih država u utorak su optužile vlasnika Facebooka i Instagrama kompaniju Meta da profitira „od bola djece“, narušavajući njihovo mentalno zdravlje i obmanjujući ljude o sigurnosti platformi, javio je AFP.

„Nastojeći maksimizirati svoju finansijsku dobit, Meta je više puta obmanjivala javnost o
značajnim opasnostima svojih platformi društvenih medija“, tvrdi se u zajedničkoj tužbi
podnesenoj federalnom sudu u Kaliforniji. Ukupno više od 40 saveznih država tuži Metu, iako su neke odlučile podnijeti zahtjev lokalnim sudovima umjesto da se pridruže federalnom slučaju.

Meta je iskoristila mlade korisnike kreiranjem poslovnog modela dizajniranog da maksimizira vrijeme koje provode na platformi uprkos štetnosti po njihovo zdravlje, tvrdi se u podnesku.

„Djeca i tinejdžeri pate od rekordnog nivoa lošeg mentalnog zdravlja, a za to su krive društvene mreže poput Mete“, rekla je državna tužiteljka New Yorka Letitia James u izjavi kojom je najavila tužbu.

„Meta je profitirala od dječijeg bola tako što je namjerno dizajnirala svoje platforme s manipulativnim karakteristikama koje čine djecu ovisnima o njihovim platformama,
istovremeno snižavajući njihovo samopoštovanje“, dodala je.

U tužbi se Meta tereti za obmanjivanje i nezakonito ponašanje koje nanosi štetu ugroženoj omladini radi finansijske dobiti. Od saveznog suda traži da naredi Meti da prestane s manipulativnim taktikama i plati velike novčane kazne uz restituciju.

"Kompanije društvenih medija, uključujući Metu, doprinijele su nacionalnoj krizi mentalnog zdravlja mladih i moraju se smatrati odgovornim“, rekla je James.

Meta kaže da je „razočarana“ tužbom i da države ne rade sa društvenim medijima na stvaranju standarda koji odgovaraju uzrastu. Meta tvrdi da je razvila više od 30 alata u svojim aplikacijama za podršku korisnicima tinejdžera i olakšala roditeljima da „oblikuju“ aktivnosti na mreži.

Tehnološka firma tvrdi da je razočaravajuće što su državni tužioci izdvojili Metu umjesto da traže rješenja za čitavu industriju s obzirom na popularnost rivala uključujući TikTok, YouTube i Snap. Društveni mediji mogu biti i mjesto gdje mladi ljudi koji se bore s drugim problemima u životu odlaze da nađu podršku zajednice, smatra Meta.


Istraga je pokrenuta nakon što je uzbunjivač Facebooka Frances Haugen medijima dala više od 20.000 stranica internih dokumenata koji su izazvali kritike da je kompanija stavila profit ispred sigurnosti svojih korisnika. Tokom svjedočenja američkim i evropskim zakonodavcima 2021. godine, ona je insistirala da Facebook nije uspio da smanji toksični sadržaj i da se kompaniji ne može vjerovati da će promjeniti svoje načine rada.
Facebook je kasnije te godine promijenio ime u Meta u potezu za koji su kritičari sumnjali da je namjeravao da udalji kompaniju od kontroverzi oko društvenih mreža. Izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg branio je tada kompaniju, rekavši da je „argument da namjerno guramo sadržaj koji ljude ljuti radi profita duboko nelogičan“.

#djeca #društvenemreže #Meta #SAD #tužbe #Svijet