Članak

ZANIMLJIVOSTI

Znate li kojih je pet najdužih rijeka na svijetu?

Na planeti postoji čak 150.000 imenovanih rijeka, a moguće je i više njih za koje još ne znamo.

(Patria) - Na planeti postoji čak 150.000 imenovanih rijeka, a moguće je i više njih za koje još ne znamo.

No, jeste li se ikada zapitali koje su najveće i najimpresivnije?

Od kolosalnog Nila, preko nevjerovatne Amazone do moćnog Konga, ovo je pet najvećih i najvitalnijih rijeka na svijetu.

Nil (6.650 km)

Nil se u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda navodi kao najduža rijeka na svijetu, s dužinom od 6.650 km.

Teče kroz mnoge zemlje prije nego se izlije u Sredozemno more, uključujući Ugandu, Etiopiju, Keniju, Tanzaniju, Egipat, Sudan i Južni Sudan.

U međuvremenu, pritoke koje se ulijevaju u rijeku čine Plavi Nil, Bijeli Nil i Atbara.

S obzirom na veliku udaljenost koju prijeđe, ne čudi da je Nil glavni izvor vode, naročito za poljoprivredu i navodnjavanje.

Također je dom za veliki broj divljih životinja, uključujući nilske konje, srednjoafričke kamene pitone i krokodile.

Amazona (6.400 km)

Sa 6.400 kilometara dužine, rijeka Amazona je izuzetno blizu rijeke Nil. Međutim, ova rijeka ima daleko najveću količinu slatke vode na svijetu, te svake sekunde u danu izlije najmanje 200.000 litara u okean.

Od svog izvorišta u planinama Anda u Peruu, rijeka Amazona teče duž ruba Južne Amerike prema istoku, da bi na kraju ušla u Atlantski okean.

Zbog svoje velike količine vode, utječe i na nivo mora na Karibima - kako se njena voda prenosi na karipske otoke, nivo mora raste za 3 centimetra.

I ona, kao i Nil, održava čitavu mrežu divljih životinja, uključujući kapibaru, crnog kajmana, golemu vidru, pirane, ružičastog riječnog delfina…

Amazona također održava život oko 2.000 različitih vrsta ptica, što samo još jednom govori koliko je ova rijeka značajna i impresivna.


Yangtze (6.300 km)

Kineska Yangtze treća je najduža rijeka na svijetu - duga je 6.300 kilometara.

Protječe većim dijelom Azije i stvara neslužbenu granicu između sjeverne i južne Kine, što je čini daleko najdužom rijekom u Aziji.

Zapravo, oko jedne trećine cjelokupnog stanovništva Kine živi u njenom riječnom slivu.

Uzdižući se u planinama pokrajine Qinghai na tibetanskoj visoravni, Yangtze teče duž svoje ogromne udaljenosti do Istočnog kineskog mora.

U rijeci živi više od 350 vrsta riba, zajedno s 280 vrsta sisavaca, 166 vrsta gmazova i 762 vrste ptica, što je čini jednim od najimpresivnijih utočišta divljih životinja koje svijet može ponuditi.

Mississippi-Missouri (6.270 km)

Rijeka Mississippi-Missouri mogla bi se bolje opisati kao riječni sistem, nego rijeka sama po sebi, jer se sastoji od rijeka Missouri i Mississippi koje se ulijevaju jedna u drugu, stoga se često nazivaju jednom velikom rijekom.

Ovaj golemi vodeni put proteže se na impresivnih 6.270 kilometara, što ga čini daleko najdužom vodenom dionicom u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.

Stoga, nije iznenađenje kako ovo veliko vodeno područje "održava" široku lepezu divljih životinja, uključujući aligatore, kornjače, ptice selice te ribe, naročito u delti Mississippija, koja sadrži niz dragocjenih ekosistema.

Jenisej (5.500 km)

Od svog izvorišta u sjevernoj Mongoliji, rijeka Jenisej teče kroz centralni Sibir u Karsko more, koje vodi u Arktički okean.

Opet, ovaj plovni put sastoji se od nekoliko rijeka koje teku kroz Rusiju i Mongoliju, a kada se mjere zajedno, protežu se na otprilike 5.500 kilometara.

Rijeka pruža vitalnu žilu kucavicu za veliki dio ruskog stanovništva, podržavajući uzgoj stoke, poljoprivredu, ribolov i još mnogo toga, piše Punkufer.hr.

Ona je također i važni prometni sistem i sadrži niz hidroelektrana koje proizvode ogromne količine energije.

#rijeka #zanimljivosti #planeta #magazin1