Članak

ALBANSKA POLITIKA

Bivši albanski premijer Berisha kaže da je optužen za korupciju i da su to Ramine političke optužbe

Foto: Koha ditore

(Patria) - Bivši albanski premijer Sali Beriša rekao je u subotu da ga tužioci terete za korupciju i pranje
novca u vezi sa zemljištem u vezi sa imovinom u Tirani, javio je AP.

Berisha (79), rekao je da mu je kancelarija tužioca zadužena za slučajeve protiv visokih zvaničnika ili velike slučajeve naredila da ne napušta zemlju. Berisha je također rekao da je njegov zet, pedesetogodišnji Jamarber Maltezi, uhapšen pod istim optužbama na međunarodnom aerodromu u Tirani, dodajući da su oni nevini.

„O ovim optužbama izjavljujem da su apsolutno bez ikakvog osnova i čisto i potpuno političke optužbe (sadašnjeg premijera) Edija Rame“, rekao je on kasno u subotu.

Rama nije odmah odgovorio na Berishinu tvrdnju.

Ured Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala navodi da je Berishin zet iskoristio Berishin položaj premijera da privatizuje zemljište u Tirani u vlasništvu Ministarstva odbrane i vrati ga prethodnim vlasnicima, koji su ga odmah prodali po niskoj cijeni Malltezi, koji je tu izgradio stanove.

Optužbe su uslijedile tri godine nakon što je ministar unutrašnjih poslova Taulant Balla, tada šef parlamentarne grupe vladajuće Socijalističke partije, tužilaštvu poslao dosije s optužbama protiv Maltezija i Berishe.

Berisha je bio premijer od 2005. do 2013. i predsjednik od 1992. do 1997. godine. Ponovo je izabran za poslanika Demokratske stranke na parlamentarnim izborima u aprilu 2021. U maju 2021. američka vlada zabranila je Berishi i njegovoj bliskoj porodici ulazak u zemlju zbog navodne umiješanosti u korupciju. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je tokom Berishinog premijerskog mandata od 2005. do 2013. godine ovaj političar bio umiješan u koruptivna djela i da je koristio „svoju moć za svoju korist i da obogati svoje političke saveznike i članove svoje porodice“.

Blinken je optužio Berishu da se miješa u „nezavisne istrage, napore u borbi protiv korupcije i mjere odgovornosti“ te da su Berishini „koruptivni akti potkopali demokratiju u Albaniji“.

Od tada, Berishina glavna opoziciona Demokratska stranka je u previranju s različitim frakcijama koje se bore za vodstvo stranke i legalnu registraciju.

Borba protiv korupcije bila je Ahilova peta postkomunističke Albanije, koja je snažno uticala na demokratski, ekonomski i društveni razvoj zemlje. Berisha je bio četvrti najviši albanski zvaničnik kome je zabranjen ulazak u SAD zbog navodne umiješanosti u korupciju.

#Albanija #EdiRama #Imovina #JamarberMaltezi #Korupcija #Optužbe #Politika #PraanjeNovca #SaliBeriša #Tirana #Tužioci #Zemljište #region