Članak

KRIVIČNA ODGOVORNOST

Agentice bez legitimacije guraju BiH u novi internacionalni skandal: Žalba protiv ljudskih prava!

Naime, agenticama je status istekao 2021. godine, što znači da nemaju aktivnu legitimaciju

Piše: A. Čorbo-Zećo

Zastupnici/agenti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava podnijeli su zahtjev Evropskom sudu za preispitivanje presude u predmetu „Kovačević“. Zahtjev za preispitivanje (žalba) potpisale su dvije bh. agentice – Monika Mijić i Jelena Cvijetić.

No, Bosna i Hercegovina bi ovakvim djelovanjem ove dvije agentice, bez legitimacije, ponovo se mogla naći u situaciji u kojoj će se dodatno sramotiti pred svjetskom javnošću.

Naime, agenticama je status istekao 2021. godine, što znači da nemaju aktivnu legitimaciju te da sve prelazi na resorno ministarstvo, a to je Ministarstvo za ljudska prava BiH.

Iz ovog proizilazi logičan zaključak i vrlo jednostavan.







Država je član Vijeća Evrope i potpisnik Evropske konvencije kao ugovorna strana, te je predstavljena kroz Vladu "Government" koja može, a ne mora imati agente.

Odnosno, kad imaš sudski postupak, tvoj advokat postupa po tvojim uputama, a nikako ne može samostalno odlučivati, posebno ne može samostalno odlučivati o ulaganju žalbe.

Ove v.d. agentice, kojima je status v.d. istekao 2021. godine, ne mogu ništa, jer nemaju aktivnu legitimaciju.

Stoga je jasno da je sve je u rukama nadležnog ministarstva, tačnije ministra Sevlida Hurtića.

Svakako da odgovornost za ovakvu situaciju leži na bivšem ministru Milošu Lučiću, odnosno predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Podsjećamo, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević najavio je ranije da će, ukoliko agenti BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, tj. vršioci dužnosti agenata sa isteklim mandatom, poduzmu ikakve pravne korake pred ovim sudom, protiv njih podnijeti krivičnu prijavu.

Važno je napraviti distinkciju dviju stvari - agenti jesu samostalni u radu, ali nisu samostalni u odlučivanju, jer u konkretnom slučaju tužena je država, i država može imati agente ali oni ništa ne mogu uraditi dok im država ne da nalog, a to nije učinila.

Također, ostaje nejasno kako je Monika Mijić mogla biti treći put zaredom imenovana, kada je zakonom jasno utvrđeno da je trajanje v.d. statusa tri mjeseca sa maksimalno jednim produženjem.

#agentice #AminaČorboZećo #JelenaCvijetić #MonikaMijić #presudaKovačević #Tužba #ŽalbaNaPresudu #BiH #izvdojeno