Članak

ČEKAJUĆI LIJEK

Najteži pacijenti u FBiH spremni i na radikalnu borbu poput masovnih demonstracija, pa čak i štrajk glađu!

Piše: Delvin Kovač

Početkom jula na listi čekanja na liječenje nalazilo se 1.590 najteže oboljelih pacijenata u FBiH, ovih dana taj broj iznosi 1.771, a do kraja godine se očekuje da će ih biti i čak 2.000.

Poražavajući su ovo podaci udruženja najteže oboljelih pacijenata koji već duže vremena muku muče s nedostatkom lijekova, ali i novčanih sredstava u Fondu solidarnosti namijenjenih za njihovo liječenje.

Za preostali period ove godine u svrhu liječenja oboljelih od najtežih malignih i drugih teških oboljenja u Fondu solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH nedostaje čak 70 miliona KM.

Problem se najjednostavnije može riješiti tako što bi Vlada FBiH rebalansom budžeta taj novac transferisala Fondu, što bi Federalni parlament potvrdio na svojoj vanrednoj sjednici. Premijer Nermin Nikšić predstavnicima udruženja dao je takvo obećanje, preostaje da se vidi hoće li ga i ispuniti.

Sefić: Ovo stanje što prije prevazići (Foto: Facebook)

Predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH Sead Sefić u razgovoru za Novinsku agenciju Patria kaže da spomenutih 70 miliona KM nedostaje za liječenje najtežih pacijenata samo do kraja ove godine.

A za iduću, 2024., bit će potrebna znatno veća sredstva jer će se, prema statističkim podacima, broj oboljelih od malignih oboljenja povećati za čak 30 posto. Nije to, kaže Sefić, specifičnost samo Bosne i Hercegovine, već globalni trend.

O ovoj problematici predstavnici Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga u BiH", Udruženja oboljelih od raka dojke "Renesansa" i Udruženja oboljelih od melanoma FBiH informisali su premijera Nikšića i njegove zamjenike.

Sa sastanka u Vladi FBiH (Foto: Vlada FBiH)

- Zatražili smo da Vlada predloži rebalans budžeta u ukupnom nedostajućem iznosu sredstava od 70 miliona KM potrebnih za liječenje najtežih oboljenja putem Fonda solidarnosti.

Premijer i članovi Vlade iskazali su interesovanje da se ovo stanje prevaziđe što prije, te sebi dali zadaću da iznađu nove izvore finansiranja Fonda solidarnosti - pojašnjava Sefić.

Također, dodaje, predstavnici udruženja na sastanku u Vladi FBiH insistirali su da se ovi problemi sistemski riješe izmjenama zakonskih okvira ukupne zdravstvene zaštite stanovnika u FBiH.

Predloženo je da u ime Vlade FBiH bude formirana radna grupa eksperata i drugih zainteresiranih strana, u čiji bi sastav ušli i ljekari profesionalci. A svi oni bi, zajedno s predstavnicima udruženja pacijenata - korisnika usluga Fonda solidarnosti, predložili adekvatna rješenja za finansiranje njihovog liječenja u narednoj godini.

Zahtjev koji su udruženja uputila Parlamentu FBiH - 1. dio (Foto: Facebook)

Istovremeno će se raditi i na iznalaženju dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniranju i ranom otkrivanju teških bolesti.

- Dugoročno sistemsko rješenje je u promjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, donošenju zakona o novom načinu finansiranja Fonda solidarnosti, promjenama u tretiranju PDV-a na lijekove (povrat PDV-a na lijekove koji bi se vratio u Fond solidarnosti, odnosno u zdravstveni fond, kao i novi načini i principi ugovaranja najskupljih inovativnih terapija - partnerski pristup).

Uvodeći nove pristupe u tretiranju ove problematike došlo bi do pravednijeg pristupa liječenja najtežih oboljenja i prestanka potrebe stvaranja liste čekanja - istakao je Sefić.

Ukoliko zakonodavni i izvršni organi vlasti pozitivno ne odgovore na zahtjeve koje su im dostavili, iz udruženja oboljeljih najavljuju radikalnije oblike borbe poput masovnih demonstracija, pa čak i štrajka glađu.

- Zatražit ćemo da se našim demonstracijama pridruže i ostali stanovnici, i da budu što masovniji. Jer, umrijeti od gladi ili od nedostatka lijekova je isto - dodaje Sefić.


Zahtjev koji su udruženja uputila Parlamentu FBiH - 2. dio (Foto: Facebook)

Predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti “Snaga u BiH" Alma Stefanišin kaže da su na sastanku u Vladi FBiH premijeru Nikšiću i resornim ministrima jasno poručili - pošto dižu kredite za sve i svašta, mogu i za svoje bolesne sugrađane, stanovnike FBiH.

- Svakako taj novac vraćamo mi - izjavila je Stefanišin za Patriju.

Dodaje da je glavni krivac za stanje u kojem se danas nalaze teško oboljeli pacijenti Vlada FBiH, jer je najveći dužnik Fondu solidarnosti.

- Nas ne interesuje koji mandat je to napravio, već ko je dužnik. Konkretno od njih nismo dobili obećanje, ali vjerujem da će uspjeti iznaći rješenje. Pacijenti - ljudi im umiru - kazala je Stefanišin, dodavši kako je u sagovornicima iz Vlade FBiH primijetila malu dozu saosjećanja.

Stefanišin: Pacijenti nemaju više šta da izgube (Foto: Privatni album)

Naglašava da je rješenje problema u tome da nadležni na vrijeme izdvajaju sredstva za federalni Fond solidarnosti, kao i za penzionere.

Stefanišin ističe kako postoje različiti moduli uštede novca: vraćanje PDV-a u kasu Fonda; dozvoliti studije lijekova (koje pokrivaju farmaceutske kuće); staviti zdravstveni sistem u sistem PDV-a; dozvoliti posebne ugovore između Fonda i farmaceutskih kuća...

- I dalje stojimo pri tome da, ako se ne udovolje potrebe teško oboljelih, mi smo spremni izaći na ulice, ali i nažalost na štrajk gladju. Jer, pacijenti nemaju šta više da izgube, dovoljno je što su izgubili dostojanstvo i zdravlje.

Ugrožena su nam osnovna ljudska prava. Dosta nam je liječenja SMS porukama, humanitarnim poduhvatima. Tražimo svoja prava koja nam pripadaju, ne tražimo mi ništa tuđe, već pravo na život i zdravlje - zaključila je Stefanišin.

#Demonstracije #izdvojeno #listaČekanja #nemaLijekova #onkološkiPacijenti #Vlada #BiH