Članak

LIDER HDZ-a BIH

Čović nakon sastanka u Mostaru: Imamo zavidan nivo usaglašenosti oko jednog dijela Izbornog zakona

U Mostaru je danas održan sastanak koalicionih partnera koji čine vlast na državnom nivou.

(Patria) - U Mostaru je danas održan sastanak koalicionih partnera koji čine vlast na državnom nivou.

Domaćin Trojci i SNSD-u bio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Uz njega HDZ su zastupali i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i državna zastupnica Darijana Filipović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u grad na Neretvi stigao je u najbrojnijoj delegaciji, pa su tako u centrali HDZ-a danas bili i Željka Cvijanović, Staša Košarac i Sredoje Nović. Bili su tu i predsjednici Ujedinjene srpske Nenad Stevandić i DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

Trojku su predstavljali predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naše stranke Edin Forto, dok je u ime Naroda i pravde sastanku prisustvovao drugi zamjenik predsjednika te stranke Denis Zvizdić.

Obraćajući se na konferenciji za novinare po okončanju sastanka, domaćin Dragan Čović kaže kako je današnji skup bio krajnje konstruktivan u jednoj krajnje prijateljskoj atmosferi "koja obećava".

- Raspravili smo deset zakona koji stoje na dnevnom redu. Od onih nešto jednostavnijih do onih najosjetljivijih kao što je Izborni zakon i zakon o Ustavnom sudu - rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, učesnici sastanka raspravili su i određena kadrovska pitanja, te dogovorili domaćina narednog sastanka i termin njegovog održavanja.

- Čini mi se da oko Izbornog zakona u jednom dijelu imamo zavidan nivo usaglašenosti i da bi to relativno brzo, čak možda do 3. oktobra moglo biti na Vijeću ministara pa da ide u parlamentarnu proceduru. Slično stanje je i sa zakonom o Sudu BiH.

Svi ostali zakoni, njih osam, od onih najjednostavnijih - mislim da neće biti nikakvih problema, do Izbornog zakona koji treba uvažiti naše dokumente koje smo potpisali kad smo pravili naš dogovor, s jedne strane, i zakona o strancima u Ustavnom sudu BiH, da najdalje do kraja oktobra oni budu u parlamentarnoj proceduri. Time bismo ispoštovali rokove - dodao je Čović.

Kada su u pitanju kadrovska rješenja, Čović kaže da je posebna rasprava vođena o Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno nastupu naših predstavnika u institucijama po bijelom svijetu.

- Posljednji je bio u UN-u, gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja sebe i nikoga više u ovoj državi, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Dejtonski mirovni sporazum, pa i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koji je u proceduri u Parlamentu BiH, na način da više niko ne može samoinicijativno izlaziti i iznositi stajališta u ime BiH. Privatno to svako može uraditi. Naravno, neće to biti lako - svjestan je Čović.

Procijenili smo, dodaje Čović, da uz sve probleme koje imamo, pomaka naprijed treba biti i da ga možemo ostvariti u ovom vremenu kada će se donositi konačna ocjena o BiH od strane evropskih institucija.

#DraganČović #MiloradDodik #Mostar #sastanak #trojka #BiH