Članak

PROBLEMI S VODOM

Etiopija, Egipat i Sudan nastavljaju pregovore o brani na Nilu

(Patria) - Etiopija je u subotu saopštila da je započela drugu rundu pregovora s Egiptom i Sudanom o kontroverznoj megabrani koju je izgradila Adis Abeba na Nilu, koja je dugo bila izvor tenzija među trima nacijama, javlja AFP.

Etiopija je ovog mjeseca najavila završetak četvrtog i konačnog punjenja Velike etiopske
renesansne brane, što je izazvalo hitnu osudu Kaira, koji je taj potez proglasio nezakonitim. Egipat i Sudan strahuju da će brana od 4,2 milijarde dolara ozbiljno smanjiti udio vode Nila koji primaju i više puta su tražili od Adis Abebe da zaustavi punjenje dok se ne postigne dogovor.

Godinama u svađi oko tog pitanja, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i etiopski premijer Abiy Ahmed složili su se u julu da finaliziraju dogovor u roku od četiri mjeseca, nastavljajući razgovore u augustu.

Ministarstvo vanjskih poslova Etiopije napisalo je na X-u, ranije poznatom kao Twitter, da su tri zemlje otvorile drugu rundu pregovora u Adis Abebi.

„Etiopija je posvećena postizanju dogovornog i prijateljskog rješenja kroz tekući trilateralni proces“, navodi se.

Egipat bi mogao ostati bez vode do 2025. godine

Dugotrajni pregovori oko brane od 2011. godine do sada nisu uspjeli postići sporazum između Etiopije i njenih susjeda nizvodno. Egipat je dugo gledao na branu kao na egzistencijalnu prijetnju, jer se oslanja na Nil za 97 posto svojih potreba za vodom.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry je u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a rekao da Kairo želi „obavezujući sporazum“ o punjenju i radu brane.

„Ostajemo u iščekivanju da će naša dobra volja biti uzvraćena obavezom Etiopije da postignemo sporazum koji će štititi interese Egipta, Sudana i Etiopije“, rekao je Shoukry.

„Bilo bi pogrešno pretpostaviti da možemo prihvatiti svršen čin kada je riječ o samim životima više od 100 miliona egipatskih građana“, dodao je.

Brana je centralna tačka za razvojne planove Etiopije, a u februaru 2022. Adis Abeba je objavila da je po prvi put počela proizvoditi električnu energiju. U punom kapacitetu, hidroelektrana, duga 1,8 kilometara i visoka 145 metara, mogla bi proizvesti više od 5.000 megavata struje.

To bi udvostručilo proizvodnju električne energije u Etiopiji, kojoj trenutno ima pristup samo polovina stanovništva zemlje od 120 miliona.

Položaj Sudana, koji je trenutno zarobljen u građanskom ratu, oscilirao je posljednjih godina. Ujedinjene nacije kažu da bi Egipat mogao „ostati bez vode do 2025.“ godine, a dijelovi Sudana, gdje je sukob u Darfuru u suštini bio rat oko pristupa vodi, sve su ranjiviji na sušu kao rezultat klimatskih promjena.

#Egipat #Etiopija #Nil #Sudan #Svijet