Članak

KRIŽANČEVO SELO

Advokati nakon presude: Sada je jasno da optužnica nije trebala biti ni potvrđena

Nije mogla komentirati niti odgovoriti na pitanje da li to znači da je optužnica loša

(Patria) - Sud Bosne i Hercegovine je izrekao presudu kojom je Almir Sarajlić osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza, dok su sedmorica bivših pripadnika Armije BiH oslobođeni optužbe.

„Ja kao advokatica Nijaza Sivre bila sam od početka uvjerena da će on biti oslobođen. Čak više, smatram da u odnosu na njega nije trebala biti ni potvrđena optužnica. Vjerujem da će u odnosu na optuženog Almira Sarajlića biti uložena žalba od njegove odbrane“, kazala je Lejla Čović.

Nije mogla komentirati niti odgovoriti na pitanje da li to znači da je optužnica loša, kao i rad Tužilaštva BiH.

„Ja to ne mogu komentarisati, a dokazi u samoj optužnici nisu ni pokazivali krivično djelo“, dodala je Čović.

Bajro Avdić, advokat Rušita Nurkovića također je istakao da od početka zna da je njegov klijent nevin.

„Od samog početka sam bio siguran u nevinost svog klijenta. Nema dokaza o krivnji. Sami dokazi Tužilaštva BiH su pokazali da čovjek nije kriv“, kazao je Avdić.

Advokat prvostepeno osuđenog Sarajlića, Nermin Vila, nije želio davati izjave, ali je poručio da će u žalbi prema Apelacionom vijeću sve kazati.

Krivnje su oslobođeni Ibrahim Purić, Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Sarajliću i sedmorici ostalih su optužnicom na teret stavljena ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brigade, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Suđenje im je počelo sredinom aprila 2019. godine.

Inače, ispred Tužilaštva BiH danas se okupila grupa građana, mahom bivših pripadnika Armije RBiH, koji su željeli poručiti da je dosta revizionizma i izjednačavanje krivaca za proteklu agresiju.



Između ostalog, konkretno, zatražena je istina o A listi Haškog tribunala, te su upućene poruke u vezi procesa Dobrovoljačka, preko kojeg, smatraju okupljeni, Tužilaštvo BiH na čelu s tužiocem Milankom Kajganićem vrši opasan revizionizam.

#AHaškaLista #BajroAvdić #LejlaČović #Sud #Tužilaštvo #BiH