Članak

ZA JEDAN POSTO

Skočile cijene nafte na međunarodnom tržištu

Snažan dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta i smanjuje potražnju.

Foto: Twitter

(Patria) - Cijene nafte skočile su jedan posto na međunarodnim tržištima, uoči govora čelnika američke centralne banke Fed Jeromea Powella koji bi investitorima mogao dati naznake o daljnjem smjeru kretanja kamatnih stopa.

Cijena barela porasla je na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje 93 centi, na 84.29 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po oko 87 centi višoj cijeni, po 79.92 dolara.

Oprez ulagača uoči govora Powella na simpoziju u Jackson Holeu podigao je dolar na najviši nivo u posljednjih deset sedmica, dok tržišta čekaju naznake o tome koliko će dugo kamatne stope ostati povišene.

Snažan dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta i smanjuje potražnju, prenosi Hina.

U međuvremenu, odnedavno je sve očitije smanjenje ponude nafte na globalnom tržištu, napisali su u bilješci analitičari Morgan Stanleyja.

Banka očekuje da će ponuda sirove nafte padati tokom ostatka godine, ali za 2024. predviđa i sporiju potražnju, što će rezultirati prekomjernom ponudom početkom sljedeće godine.

Razgovori između Turske i iračke poluautonomne regionalne vlade Kurdistana o izvozu sirove nafte iz sjevernog Iraka trebali bi se nastaviti nakon što dužnosnici u ovoj sedmici nisu uspjeli postići dogovor o nastavku izvoza.

Turska je 25. marta zaustavila dotok iračke nafte preko luke Ceyhan, nakon što je izgubila dugogodišnji arbitražni slučaj koji je pokrenuo Irak.

Državni mediji su u međuvremenu citirali iranskog ministra nafte koji očekuje da će proizvodnja sirove nafte u zemlji do kraja septembra dosegnuti 3,4 miliona barela dnevno, iako su američke sankcije i dalje na snazi.

Dodatno, američki dužnosnici sastavljaju prijedlog kojim bi se ublažile sankcije naftnom sektoru Venezuele, otvarajući put većem broju kompanija i zemalja da uvoze njenu naftu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je jučer barel košarice nafte njenih članica neznatno pojeftinio, na 85,71 dolar.

#Biznis #Cijene #Gorivo #Nafta #ekonomija