Članak

ANALIZA

Bečarević: Dvokorak/trokorak za gas iz Azerbejdžana

Piše: Almir Bečarević

Zanimljiva je ova situacija sa Turskim tokom i interesom Milorada Dodika za gas iz Azerbejdžana. Na prvu, svi bi pomislili da je u pitanju projekat IAP (jadransko- jonski gasovod), ali to je samo na prvu jer BiH uopće nije na trasi tog gasovoda. Trasa je određena prije više od 10 godina i prolazi putem od Albanije, Crne Gore i Hrvatske, a BiH ima predviđen samo odvojak sa ovog gasovoda i to konekcijom koja ide sa juga, poznata Južna interkonekcija.

Sada malo više o interesu Dodika i stvarnim razlozima za gas iz Azerbejdžana.
Turski tok je izgrađen kao dio alternative za transport ruskog gasa u zamjenu za pravac preko Ukrajine. Ukrajina ima ugovor sa Rusima o transportu gasa do 2024. godine i najave su da neće doći do produženja ugovora.

Za Mađarsku, Srbiju, BiH i ostale južne zemlje ostaje samo Turski tok. Turski tok je satnog kapaciteta od 1,6 mil Sm3. Mađarska već sada povlači 1,0 mil. Sm3 iz Turskog toka. Mađarska ima godišnju potrebu za gasom od cca 9,0 milijardi Sm3 što odgovara trenutnoj satnoj potrošnji.

U slučaju da Mađarska sve svoje količine ugovori samo preko Turskog toka i samo iz Rusije to odgovara satnoj količini od minimalno 1,0 mil Sm3. Srbija svoje količine u potpunosti povlači iz Turskog toka i to je u ravnomjernoj satnoj potrošnji 350.000 Sm3. U zimskom periodu zbog značajne potrošnje u rezidencijalnom sektoru satni kapaciteti se povećavaju i do 600.000 Sm3.

Ovo praktično znači 1,0 mil Sm3 mađarskih i 600.000 Sm3 srbijanskih i pun gasovod Turski tok. Iz ovih razloga je panična potraga za gasom iz Azerbejdžana ili grčkih LNG terminala. Zato Hrvatska povećava kapacitet svog LNG terminala KRK.

U FBiH se još uvijek vježba dvokorak/trokorak, a ozbiljne zemlje u energetici se spremaju za ono što dolazi. Srbija završava interkonekciju sa Bugarskom i tim gasovodom će ići samo gas iz Azerbejdžana. IAP, i da se sve zemlje napokon dogovore, ne može biti izgrađen niti za 5 godina počevši od današnjeg dana jer za taj gasovod niti projekta nema.

Interkonekcija Bugarska/Srbija će koliko/toliko rasteretiti Turski tok, ali svi žele sada gas iz Azerbejdžana. Dodik želi, Vučić želi, Bugarska želi, Mađarska želi, a kada Nurkić zakuca valjda će i naši shvatiti kad pogledaju šta je ostalo od ruskog gasa u Evropi i od nekadašnjih transportnih gasovoda. Kako sada stvari stoje ostaje Turski tok i on je u promjeru sa starim gasovodima za Evropu seoski gasovod.

Orban, Erdogan, Aliyev, Vučić, Dodik su društvo koje razumije šta se događa sa ruskim gasom i transportnim putevima. Ovdje treba biti pošten i reći da je i Denis Bećirović sa g. Aliyevim otvorio tu mogućnost, ali koga to interesuje u FBiH. Za IAP trebaju godine, a Turski tok već ove godine u zimu može biti zapunjen u punom satnom kapacitetu i onda ne može biti gasa za sve.

Skladišta gasa ima, ali to košta i stoga gas iz Azerbejdžana je nešto što će trebati svima. LNG terminal KRK je nešto što može biti značajno i za regiju, a konekcija Bugarska-Srbija bi već od naredne godine trebala biti zapunjena gasom iz Azerbejdžana.

Sastanci u Mađarskoj su bili i sastanci o gasu i pripremi za ono što slijedi, a prvi korak ima Mađarska u odluci prema preuzimanju svih količina iz Rusije putem Turskog toka. Kod nas se komentariše šta Dodik želi, a pravo je pitanje šta mi želimo. Kao i uvijek u energetici samo dvokorak/trokorak pa ako Nurkić zakuca. Izvinjenje Nurkiću, ali bolju asocijaciju nisam mogao naći.

#AlmirBečarević #Azerbejdžan #gas #TurskiTok #bih