Članak

MNOGI NEZADOVOLJNI

Blok G20 nije uspio postići dogovor o smanjenju upotrebe fosilnih goriva

Naučnici i aktivisti su ogorčeni zbog odugovlačenja

(Patria) - Grupa 20 velikih ekonomija (G20) koja se sastala u Indiji u subotu nije uspjela postići konsenzus o postupnom ukidanju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja proizvođača.


Naučnici i aktivisti su ogorčeni zbog odugovlačenja međunarodnih tijela s akcijom za obuzdavanje globalnog zagrijavanja, iako ekstremno vrijeme od Kine do Sjedinjenih Američkih Država naglašava klimatsku krizu s kojom se svijet suočava, piše Reuters.


Na zemlje članice G20 zajedno otpada više od tri četvrtine globalnih emisija i bruto domaćeg proizvoda, a kumulativni napor grupe na dekarbonizaciji ključan je u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.


Međutim, neslaganja, uključujući planirano utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, dovela su do toga da su zvaničnici izdali izjavu o ishodu i sažetak predsjedavajućeg umjesto zajedničkog saopštenja na kraju njihovog četverodnevnog sastanka u Bambolimu, u indijskoj obalskoj državi Goa.

Zajedničko saopštenje se izdaje kada postoji potpuni dogovor između država članica o svim pitanjima.


„Imali smo potpuni dogovor o 22 od 29 paragrafa, a sedam paragrafa čine rezime predsjedavajućeg“, rekao je indijski ministar energetike R.K. Singh.

Odjeljci koji pozivaju razvijene zemlje da ispune cilj zajedničkog mobilisanja 100 milijardi dolara godišnje za klimatske akcije u ekonomijama u razvoju od 2020. do 2025. godine, kao i opis rata u Ukrajini, također nisu imali konsenzus.

Upotreba fosilnih goriva postala je glavna tačka u cjelodnevnim raspravama, ali zvaničnici nisu uspjeli postići konsenzus oko suzbijanja „nesmanjene“ upotrebe i prepirali su se oko jezika kojim bi se opisao put smanjenja emisija, rekla su dva izvora upoznata s tim pitanjem.


U nacrtu koji je vidio Reuters piše: „Naglašena je važnost ulaganja napora za postepeno smanjivanje upotrebe fosilnih goriva, u skladu s različitim nacionalnim okolnostima.“


Međutim, saopštenje predsjedavajućeg objavljeno u subotu navečer uključivalo je zabrinutost nekih zemalja članica koje su nedostajale u nacrtu od petka, uz napomenu da „drugi imaju različite stavove o tome da će tehnologije za smanjenje i uklanjanje otpada riješiti takve probleme“.


Singh je, na brifingu za novinare nakon konferencije, rekao da neke zemlje žele koristiti „hvatanje“ ugljika umjesto postepenog ukidanja fosilnih goriva. Nije imenovao zemlje.

Poznato je da se glavni proizvođači fosilnih goriva Saudijska Arabija, Rusija, Kina, Južna Afrika i Indonezija protive cilju utrostručenja kapaciteta obnovljive energije ove decenije.

#CarbonReduction #ClimateAction #ClimateCrisis #EmissionReduction #EnergyTransition #FossilFuelDebate #G20Meeting #GlobalWarming #InternationalAgreement #RenewableEnergy #Svijet