Članak

PROBLEMI U SUSJEDSTVU

Milanović o čelniku VSOA-e: Plenković me ucjenjuje, kompromitirana je nacionalna sigurnost

(Patria) - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o situaciji u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji te da se direktor VSOA-e bira isključivo usaglašavanjem predsjednika i premijera. Međutim, Milanović i Andrej Plenković nisu razgovarali o tome.

Milanović je danas kazao kako ga HDZ i premijer Andrej Plenković oko imenovanja ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) ucjenjuju poput kartela, te poručio da s ministrom odbrane neće komunicirati jer je samo "teklič".

"Ovo je ozbiljan pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila. To govorim kao netko tko je sudjelovao u kreaciji kadrovskih rješenja kao što je imenovanje ravnatelja VSOA-e, koja je jedna od triju agencija čija se čelna osoba bira i postavlja isključivo usuglašavanjem između predsjednika i premijera", istaknuo je Milanović.

Milanović je ponovno pozvao premijera Plenkovića na razgovor i usuglašavanje - pa da vidimo tko je kriv, a tko je grbav, rekao je.

Na pitanje ko će VSOA-u voditi za sedmicu dana nakon što istekne mandat sadašnjem direktoru, rekao je kako će to biti onaj koga se dogovori na sastanku koji je inicirao on.

"Na sastanku će koordinacija dogovoriti u okviru ovlasti da sustav ne ugrozimo do kraja kad ga Plenković pokušava uništiti. S ministrom ne polemiziram, to je čovjek koji je trenutno na slobodi. Polemiziram s ljudima koji su entiteti, on ovdje predstavlja tekliča", poručio je predsjednik Hrvatske.

Istaknuo je i kako je kompromitirana nacionalna sigurnost.

"Kad premijer već mjesecima odbija razgovor s vrhovnim zapovjednikom i predsjednikom Republike to ima utjecaj na nacionalnu sigurnost. Nije ugrožena kad netko sluđen, nesretan, zapuca na Banske dvore u kojima nema predsjednika Vlade. To je manji problem od ovoga. I onda predsjednik Vlade za to optuži mene kao poticatelja tog vehementnog ludila koje je imalo proplamsaj u jednom trenutku i nakon toga srećom ništa", kazao je.

#AndrejPlenković #Hrvatska #region #VSOA #ZoranMilanović