Članak

PREDSJEDNICI HDZ I SNSD

Ni Čović ne želi strane sudije, Dodik poručio strancima da su 'seronje'

Dodao je, potom, da na sastanku nije bilo samo riječi o Ustavnom sudu BiH već i o ostalim temama, a koje se nalaze na listi 14 prioriteta za ulazak u Evropsku uniju., a upravo je i jedna od njih Ustavni sud BiH.

Dodik se obrušio na strance

(Patria) - Nakon sastanka koalicionih partnera u Konjicu medijima se prvi obratio Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

"Danas smo imali zahtjevnu atmosferu jer smo sagledali sve probleme ovog našeg partnerstva na razini BiH, a spominjali smo i FBiH. Ovo je bio više nego koristan sastanak zbog atmosfere posljednjih dana koja se stvorila i mislim da je sastanak ostvario pomak".

Dodao je, potom, da na sastanku nije bilo samo riječi o Ustavnom sudu BiH već i o ostalim temama, a koje se nalaze na listi 14 prioriteta za ulazak u Evropsku uniju., a upravo je i jedna od njih Ustavni sud BiH.

"Sve su to teme koje se ne smiju i ne trebaju izbjegavati. Jedna od njih je svakako i imenovanje sudije iz FBiH na šta se čeka već deset mjeseci", kaže Čović.

Kazao je da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da se prema njemu i orijentiše.

"Svako od nas bi drugačije uredio BiH, ali postoji Dejtonski sporazum koji ja poštujem. Mislim da mi svjesni svih razlika trebamo za ono što mislimo da možemo dogovoriti, u interesu BiH, što prije uraditi", kaže Čović.

Dodao je i da on smatra da strancima nije mjesto u Ustavnom sudu BiH te da, ukoliko BiH želi u Evropsku uniju, stranci ne mogu biti članovi pravosudnih institucija te da apsolutno podržava njihovo izbacivanje.

U podužem obraćanju medijima predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da neće povući Zakon o neprimjenivanju odluka Ustavnog suda BiH.
Kazao je da BiH nikada neće dobiti imovinu i da oko toga vlada saglasnost u Rs-u.

„Trebaju nam neka pitanja važna za EU put da to razmotrimo. Pa smo se dogovorili da radi komisija na izradi Izbornog zakona. Da do oktobra radimo na 14 prioriteta. U tih 14 prioriteta se nalaze veoma teške stvari za Rs. Ali se traži i da se udalje strane sudije iz Ustavnog suda BiH“, kazao je Dodik.

Obrušio se na međunarodnu zajednicu, ismijavao sa sankcijama SAD i Velike Britanije te poručio da „ne mogu stranci određivati kako ćemo mi živjeti“.

„Te se.onje ti stranci ne mogu nama određivati. Neću da budem budala iz njihovih knjiga“, kazao je.

Govoreći o sankcijama kazao je da mu samo jačaju ego i političku snagu.
„Ako Šmit i donese neku odluku ona neće biti primjeniva. Mene može samo smijeniti narod u Rs-u. Odlučio sam da se kandidujem na narednim izborima i eto prilike da me smijene“, kazao je.

Kazao je kako se sam prijavio Tužilaštvu BiH jer niko nema hrabrosti u FBiH da ga prijavi. Na pitanje hoće li se odazvati pozivu ako ga pozovu kazao je da hoće.

„Hoću čim me pozovu. Sad ću organizovati da se svi prijave Tužilaštvu BIH. Ja idem na proces, ne štitim sebe. BiH nema snage da primijeni nijedan zakon, a Rs ima snage da primijeni. Ja nemam ni plan A ni plan B. Ja samo tražim da se poštuje Rs“, kazao je Dodik.

#DraganČović #koalicija #Konjic #MiloradDodik #BiH