Članak

Faludža: Iračka vojska potiskuje ISIL

Faludža je prvi irački grad koji je pao pod kontrolu ISILA u januaru 2014. godine, 6 mjeseci prije nego što su proglasili kalifat na teritoriji koju su zauzeli u Iraku i Siriji. Militanti su od tada k

Iračka vojska započela je operaciju kako bi oslobodila Faludžu od vojske ISIL-a, što predstavlja zadnju fazu u operaciji koja traje već sedmicu dana oko uporišta militanata blizu Bagdada, izvještava britanski Guardian, prenosi novinska agencija Patria.

Desetine hiljada civila su zatočeni u gradu, a samo je nekolicina uspjela pobjeći.

Glasnogovornik iračke elitne protivterorističke službe je kazao da su vojne snage ušle u grad iz tri pravca. Kako je vojna jedinica napredovala, mogle su se čuti eksplozije i pucnjava u distriktu južna Naimiya.

 

Sa napretkom iračkih snaga, samoubilački napad vozilom u šitskom dijelu Bagdada koji je imao sva obilježja napada izvedenih od strane ISIL-a zadnjih sedmica, usmrtio je bar 8 ljudi.

Ako iračke snage uspiju u Faludži, u konačnici će potisnuti ISIL nazad u njihov samoprozvani irački glavni grad Mosul, sa limitiranim šansama da zauzmu više iračke teritorije.

Faludža je prvi irački grad koji je pao pod kontrolu ISILA u januaru 2014. godine, 6 mjeseci prije nego što su proglasili kalifat na teritoriji koju su zauzeli u Iraku i Siriji. Militanti su od tada koristili grad kao svoju utvrdu u neposrednoj blizini Bagdada gdje sjedi oslabljena iračka nacionalna vlada.

Dugo očekivani vojni pomak protiv ISIL-a u Faludži počeo je prošle sedmice usred političke krize koja je kulminirala u uznemirenoj javnosti bijesnoj zbog loših usluga i široko rasprostranjene korupcije, protiv vlade u Bagdadu koja nije bila u mogućnosti da se odlučno nosi sa terorističkim grupama.

- Iračke snage su ušle u Faludžu podržane iz zraka od strane međunarodne koalicije, čirački zrakoplovnih snaga i avijacije, sa podrškom artiljerijom i tenkovima, izvijestio je pukovnik general Abdelwahab al-Saadi, zapovjednik operacije koja je u toku.

On je takođe kazao da su protivterorističke snage, policija Anbar i iračka vojska ušle u Faludžu oko 4:00 ujutru iz tri pravca.

- Daesh pruža otpor, dodao je, koristeći arapski akronim za Isil.

Iračka vojska koju podržava šitska paravojska podržana od strane Irana, započela je operaciju osvajanja Faludže 23. maja, prvo tako što je stegnula pojas oko grada, 50 km zapadno od Bagdada, da bi sada prešla u direktni napad.

Predstavnici SAD na terenu su kazali kasno u petak da je u toku zračnih napada ubijen vrhovni komandant Isil-a. Tokom ovih napada poginulo je i oko 70 drugih boraca, a jedan od iračkih paravojnih zapovjednika je rekao da će se završni napad desiti u roku od nekoliko „dana, a ne sedmica“. Pristigli izvještaji govore o civilima koji umiru od gladi.

U ovoj vojnoj blokadi gdje ponestaje hrane i lijekova, Isil je zatočio desetine hiljada civila i koristi ih kao ljudske štitove, kazali su humanitarnim organizacijama i novinarima šačica porodica koje su uspjele pobjeći.

Oni su rizikovali svoje živote bježeći preko Isil-ovih kontrola i minskih polja, uvjereni da da će predstojeće borbe biti čak i opasnije za obične Iračane zaglavljene u njihovih domovima.

Neke od porodica koje su pokušale pobjeći, zaustavio je Isil, koji brani svoje pozicije istim intenzitetom koji su pokazale sunitske grupe u dvije velike borbe protiv američkih trupa 2004. godine, stoji u izvještaju Guardiana.

Oko 50.000 civila je još uvijek zatočeno u gradu, sa rastućim strahom da će ih džihadisti upotrijebiti kao ljudski štit.

Isil ima oko 2.000 boraca u Faludži, kao i veliki broj onih koji ga podržavaju.

Presija na snage Isila raste i u Siriji gdje turska vojska saopštava da je usmrtila bar 28 boraca Isil-a prilikom granatiranja Aleppa u nedjelju.

Napad izveden artiljerijom i raketama pogodio je 58 meta ISIL-a, kaže se u izvještaju CNN Turk.

ISIL-u takođe nanosi velike gubitke savezništvo kurdskih boraca i pobunjenika koje podržavaju američke specijalne snage sjeverno od njihovog samoprozvanog glavnog grada Raqqe.

Ovaj drugi front potencijalno stavlja Isil-ov glavni grad u zonu rizika, a vojni planeri se nadaju da će odvući pažnju od borbi u Faludži dok zapovjednici ISIL-a izlaze na kraj sa rastućim gubitkom teritorije na koju se oslanjaju za finansijsku podršku, privlačeći strane regrute.

Postoji mogućnost da Mosul duže vrijeme ostane izvan dosega vlade. ISIL-u je važniji od Ramadija ili Faludže, strateški i finansijski, a borci su više pomiješani sa lokalnim stanovništvom.

- Mosul je još uvijek važan Isilu kao de facto glavni grad Iraka i važan izvor prihoda. Mislim da je pomen mogućnosti ulaska u Mosul samo testiranje pulsa sa značajnom distancom od grada za snage kolacije. Treba još posla da se uradi, kazao je al-Tamimi, izvještava britanski Guardian.

 

#Svijet