Članak

Provodi li KJKP Park uredbu Vlade KS: Ko održava i brine za sigurnost dječijih i sportskih igrališta

Prema Uredbi koja je na snazi od početka juna 2016. godine navodi se da nadležno komunalno preduzeće preuzima na održavanje novoizgrađene javne zelene površine od vlasnika, kao i rekreativne površine,

U maju 2016. godine Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, donijela je Uredbu o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina na području Kantona Sarajevo. Za upravljanje je nadležno KJKP Park, međutim situacija na terenu je zbunjujuća, a općinama je nejasno koje su njihove obaveze prema parkovima i dječijim igralištima, piše agencija Patria.

U Uredbi koja je na snazi od početka juna 2016. godine navodi se da nadležno komunalno preduzeće preuzima na održavanje novoizgrađene javne zelene površine od vlasnika, kao i rekreativne površine, dječija i sportska igrališta.

Član 14. propisuje da nadležno komunalno preduzeće vrši preuzimanje dječijih i sportskih igrališta zajedno sa cjelokupnom investiciono-tehničkom dokumentacijom.

Ono što je zbunjujuće u uredbi jeste kontradiktornost nekih članova. Tako član 21. propisuje da finansijska sredstva za uklanjanje neispravnih dječijih sprava, rekvizita za igru djece, sportskih sprava i rekvizita i zaštitnih ograda obezbjeđuju općine na području Kantona Sarajevo te da će općine izvršiti postavljanje novih sprava i rekvizita nakon čega će održavanje preuzeti komunalno preduzeće.

Članom 15. određeno je da će se sredstva za održavanje dječijih i sportskih igrališta obezbijediti u okviru sredstava za održavanje javnih zelenih površina u Budžetu Kantona Sarajevo. No, prema ovoj uredbi najveći dio posla je ponovo na općinama koje i uklanjaju neispravne sprave i rekvizite, nabavljaju nove i postavljaju. Postavlja se pitanje šta onda podrazumijeva termin „održavanje“ za koje je nadležno KJKP Park.

Odgovor bi trebalo dati Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i ministar Senad Hasanspahić na čiji je prijedlog Uredba i donesena. No, ministar danas nije odgovarao na pozive novinara NAP-a, a iz Ministarstva je poručeno da „pokušamo u ponedjeljak“.

Ova Uredba donesena je nakon tragedije koja se dogodila na igralištu na Dobrinji u jesen 2015. godine kada je smrtno stradalo dijete nakon što se na njega obrušila konstrukcija gola. Uredba je trebala osigurati sigurnija mjesta za djecu. Ali, do danas se to nije dogodilo. Reklo bi se da Uredba djeluje na papiru, ali ne i na terenu.

Iz KJKP Park nisu odgovorili na pitanja koja smo im postavili. Pitali smo ih koliki je broj dječijih i sportskih igrališta kojima upravljaju i šta su njihove obaveze. Također, nisu odgovorili ni na pitanje da li imaju ili nemaju novac za tekuće održavanje, odnosno da li su iz Budžeta KS izdvojena sredstva. Inače, obaveza KJKP Park je da napravi plan održavanja usaglašen sa općinama na području KS koji se dostavlja nadležnom ministarstvu.

Prema ovoj Uredbi nadležnost KJKP Park je i postavljanje informativnih panoa na vidno mjesto, sa podacima o nazivu i namjeni igrališta, podacima o spravama i rekvizitima, nazivom investitora i pravnog lica koje održava igrališta. Panoi moraju sadržavati i kontakt telefon za prijavu polomljenih ili neispravnih sprava i rekvizita, kontakt telefon Kantonalne i općinske inspekcije te napomenu da se sprave i rekviziti koriste na vlastitu odgovornost. Ni ti panoi nisu postavljeni.

#BiH