Članak

Skupština KS: Vode ima, ali je kriv ljudski faktor

Zastupnici su pitali zašto na sjednici nije prisutan direktor ViK-a Nezir Hadžić, a on je preko SDA-ovog zastupnika Sabahudina Delalića poručio da nije došao jer mu

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na početku vanredne sjednice Skupštine KS na kojoj se raspravlja o stanju vodosnadbijevanja Kantona Sarajevo i mjerama za rješavanje problema kazao je zastupnicima kako u vodosnadbijevanju nije napravljen nijedan korak naprijed, piše agencija Patria.

Konaković je istakao kako niko od novih članova Nadzornog odbora ViK-a nije njegov blizak prijatelj, te da se radi o stručnim ljudima sa iskustvom obavljanja poslova u ovoj oblasti. 

Dodao je i kako je Vlada KS dala 12 miliona KM ViK-u, te da mu je žao tog novca, jer ništa konkretno nije urađeno s njim. Konaković se požalio da je iz ViK-a dobijao frizirane izvještaje, te je kazao kako je ViK kupovao automobile za potrebe preduzeća. Glavni problem u vodosnadbijevanju je ljudski faktor, jer trenutno u Kantonu Sarajevo voda curi na čak 978 mjesta.

Zastupnici su pitali zašto na sjednici nije prisutan direktor ViK-a Nezir Hadžić, a on je preko SDA-ovog zastupnika Sabahudina Delalića poručio da nije došao jer mu na posljednjoj sjednici Skupštine, kada je smijenjena Skupština ViK-a, nije data prilika da se obrati.

Mersiha Mehmedagić je kazala da se sa 19 izvorišta voda eksploatiše, a da građani imaju suhe cijevi.

- To što se eksploatiše ne puni budžet niti ima ikakve koristi. Na koji način mi štitimo ono što imamo izvan sistema VIK-a a na šta ćemo sutra morati oslanjati.

Ona je postavila pitanje o koncesijama i da oni koji koriste vodu da plate koliko trebaju, a ne neku nerealnu cijenu.

Na pitanje zastupnika Marija Vukasovića zašto se kriju imena velikih nelegalnih potrošača, premijer Konaković je rekao da će zastupnicima dostaviti imena. Također je rekao i da je nekoliko kantonalnih preduzeća dužno Vodovodu, među kojima je i ZOI'84, koji duguje oko 100.000 KM.

Slaviša Šućur (SDP BiH) kazao je da se boji da nije identifikovan problem pa se stoga ne može pristupiti ni rješenju problema.

- Niko ne spori uloženi trud Vladi i premijeru da utvrde šta se dešava. Negativna kadrovska politika koja je otjerala sposobne ljude i puno stvari je posljedica loše politike. Problem vodosnabdijevanje je samo dio problema pred potpuno haotičnog stanja infrastrukture. Ne postoji infrastruktura koja prati izgradnju i pokušavamo da stignemo nešto što se ne može stići. Premijeru vi ste ušli u kompjuter jednog direktora i vidjeli ste problem, ali ne i šumu. Mi imamo dva problema, nemamo vode tamo gdje treba da bude a drugi je finansijski ViK-a. 

Šućur je kazao da je nemoguće da se budžeta pokrivaju gubici kantonalnih firmi i da to ne poznaje ni Evropska unija, a pretendujemo da budemo kandidat.

- Za smanjivanje troškova, da bi se sveli na prihvatljivu mjeru studije kažu da je potrebno uložiti 270 miliona KM. Kako mi to možemo bez kredita? 

Ministar komunalne privrede Senad Hasanspahić kazao je kako Sarajevo nema tehničku vodu i da se ulice peru uglavnom pitkom vodom. Dodao je i kako je pročistač Butila, koji vrijedi 50 miliona maraka, iskorišten tek 35 do 40 posto, odnosno da prečisti samo 35 posto nečiste vode.

-Šta je sa firmama koje plaćaju samo 10 litara vode, a koriste 30 ? Šta je sa firmom Bags Elektrotehnika iz Vogošće koja duguje 4 miliona maraka za koncesiju vode, a Vlada joj još isplaćuje dodatni novac? Šta je sa javnim preduzećem koja za koncesiju duguje 200.000 KM, a mi joj redovno isplaćujemo subvencije? - pitala je samostalna zastupnica Mersiha Mehmedagić.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić istakla je da je aktuelni menadžment ViK-a imenovan od ove Vlade, te je pitala zašto se želi stvoriti utisak da bi nova imenovanja bila nestranačka.

Zastupnik Naše stranke Peđa Kojović je rekao premijeru Konakoviću kako su građani Kantona Sarajevo taoci unutarstranačkih previranja u SDA, te da je današnja vanredna sjednica sazvana kako bi Konaković skupljao političke poene kritikujući stranku koja ga je postavila na mjesto premijera.

Zastupnica SDP-a Segmedina Srna Bajramović rekla je da su zastupnici kasno dobili materijale i da se niko nije mogao ozbiljno pripremiti za današnju sjednicu.

Pred početak sjednice ispred zgrade su se okupili članovi Udruženja Eko akcija, inicijatori hitne sjednice Skupštine KS, i predstavnici boraca koji su ispred Vlade FBiH.

Tokom prethodne dvije sedmice organizatori kampanje i stanovništvo Sarajeva, isključivo volonterskim radom i dobrovoljnim prilozima učesnika akcije, prikupili su preko 5 hiljada potpisa, čime je izvršen vrlo konkretan politički pritisak na nadležne da se sa koliko-toliko zadovoljavajućim stepenom odgovornosti i ozbiljnosti pozabave redukcijama vode i urušavanjem kompletnog sistema vodosnabdijevanja.

- Ovim činom samoorganizovanja i kolektivnog djelovanja, stanovništvo Sarajeva poslalo je jasnu poruku vlastima da u ovom slučaju podjele krivice za katastrofalnu situaciju ne može biti. Stanovnici i stanovnice grada dali su svoj doprinos rješavanju problema, u onoj mjeri u kojoj im restriktivne procedure ovog kantona o uopšte omogućavaju. Odlučno i hitno sada moraju intervenisati oni koji za to imaju i sredstva i nadležnosti tj. kantonalna Skupština i Vlada - navode iz Eko akcije.

#BiH