Članak

Zastupnici PD PS BiH pisali zvaničnicima EU: Kakvi su kompromisi napravljeni u odgovorima na Upitnik

U pismu se navodi da je u toku Popisa, proceduru i postupanje pratio Međunarodni monitoring tim (IMO) koji je dao preko dvadeset izvještaja, u kojima je konstatovano da je Popis stanovništva domaćinst

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnici Predstavničkog doma PS BiH, njih 17 uputili su pismo evropskim zvaničnicima; predsjedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu   šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU Larsu Gunaru Vigemarku, tražeći odgovor o tome "kakvi su konkretni kompromisi napravljeni u odgovorima na Upitnik Evropske komisije koje Vijeća ministara planira poslati prema Briselu kao dio evropskih integracija zemlje."

- Obzirom da smo poslanici u PD PS BiH , ove informacije su nam potrebne radi sagledavanja situacije odgovora na Upitnik, imajući u vidu da je po informacijama koje imamo došlo do kršenja zakona i Ustava BiH – navode parlamentarci.

U pismu se navodi da je u toku Popisa, proceduru i postupanje pratio Međunarodni monitoring tim (IMO) koji je dao preko dvadeset izvještaja, u kojima je konstatovano da je Popis stanovništva domaćinstava i stanova 2013. izvršen u skladu sa međunarodnim statističkim standardima.

Parlamentarci koji su uputili pismo navode da je Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Mladena Bosića kao nedopustiv zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka Popisa stanovništva i domaćinstava i stanova u BiH 2013.

Kako navode potpisnici pisma, entiteti moraju poštovati obaveze koje im se nalažu zakonima koje su donijele institucije BiH.

- U suprotnom dolazi do kršenja odredaba Ustava BiH.

Postupanje Republičkog zavoda za statistiku RS predstavlja kršenje odredbi člana 3 b Ustava BiH, kao i povredu načela vladavine prave iz Ustava BiH.

Predmetno postupanje Direkcije za evropske integracije i Kolegija za odlučivanje i finalizaciju odgovora predstavlja direktno kršenje zakonskih propisa donesenih na nivou BiH.

Potpisnici pisma su zastupnici Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, A-SDA, BPS-a, SDP-a i SBB-a.

Podsjećamo, Zavod za statistiku RS-a je u odgovorima na Upitnik EK koristio vlastite rezultate popisa koje su objavili u decembru 2016. godine koji nisu priznati niti od jedne institucije, a koji se razlikuju od rezultata koje je objavila Agencija za statistiku BiH i koji su međunarodno verifikovani. 

Uz pismo je dostavljen i dokument pod nazivom "Pravna analiza" u kojem je hronološki naveden redoslijed događanja, od donošenja Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova u BiH, 2013. godine, potom provođenja popisa u BiH, pa do nedavnih informacija da su u Upitnik, odnosno odgovore na Upitnik uvrštavani neustavni podaci popisa iz entiteta RS. 

#BiH