Članak

Obilježeno 25 godina od zločina u Štrpcima: Zločinci i dalje nedostupni pravdi

U jezeru Perućac do sada su pronađeni posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Iljaza Ličine i Halila Zupčevića, dok se za ostalima traga. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.

ŠTRPCI, (Patria) - Pitamo nadležne i demokratsku Crnu Goru zbog čega se o zločinu u Štrpcima ćuti 25 godina i zašto su zločinci nedostupni pravdi, kazao je brat nastradalog Iljaza, Ragip Ličina danas ispred spomen obilježja "Sat života” u Bijelom Polju, gdje je obilježena godišnjica zločina. 

Obilježavanju su pored članova porodica otetih, Foruma Bošnjaka i građana prisustvovali i predstavnici bjelopoljske i petnjičke opštine, pišu podgoričke Vijesti. 

- Nekada se to nije moglo ili nije smjelo, ali danas demokratska Crna Gora ima sva sredstva i sve mehanizme da dođe do istine , ali i ona ćuti. Ne čuje se ni naše pravosuđe, ni tužilaštvo - kazao je Ličina, apelujući na nadležne u Crnoj Gori da upotrijebi sve mehanizme kako bi se zločin riješio.

Predstavnik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder je kazao da ni poslije četvrt vijeka ništa nije promijenilo i da do danas traje zločin nad štrbačkim žrtvama i njihovim porodicama.

- Traje, jer tri države ni poslije 25 godina nisu smogle snage da riješe ovaj slučaj - kazao je Rastoder, dodajući da o tome šute i evropske institucije.

On je apelovao na institucije sistema u Crnog Gori, Srbiji i BiH da što prije krenu ili konačno rasvijetle šta se desilo u Štrpcima, otkriju gdje su posmrtni ostaci, podsjećajući da su samo četvorica pronađena u jezeru Perućac, ali da se poslije toga stalo.

- Takođe 2014. je uhapšeno 15 lica za koje se sumnja da su učestvovali u zločinu '93, ali to suđenje se odgađa, traje i do današnjeg dana i još uvijek se nije mnogo uradilo. Zbog toga  i danas porodice stradalih gube nadu jer 25 godina se bore sa neizvješnošću i preispitivanjem šta se moglo uraditi - kazao je Rastoder.

Advokat oštećenih porodica Velija Murić je podsjetio da je na pitanje jedinom optuženom Zoranu Ranisavljeviću zašto pobi toliko nevinih ljidi nije ni trepnuvši rekao: ‘Meni su kazali da Turke treba biti i ubiti, da njima nije tu mjesto, to su naši neprijatelji’.

- Ništa bizarnije od toga nisam čuo, ako pođemo od istine da ovdje na ovim prostorima nismo Turci, mi smo narod kao i svi ostali, genetski, rodbinski i prijateljski  izmiješani - kazao je Murić podsjećajući da je Ranisavljević crnogorskom pravosuđu pomenuo spisak imena koja su se kasnije našla na optužnicama kod beogradskog i sarajaveskog suda.

Murić je kazao da mu nije jasno šta se tada desilo i zašto  crnogorsko pravosuđe tada nije procesuiralo, i zbog čega Milan Lukić kao vođa grupe  iz Višegrada nije optužen od strane specijalnog  tužilaštva u Sarajevu i Beogradu.

Iz putničkog voza "Lovćen" koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, 27. februara 1993 godine u stanici Štrpci oteto, odvedeno u pravcu Višegrada i na kraju ubijeno 20 putnika. Odlukom Višeg suda u Bijelom Polju, za tu otmicu na 15 godina zatvora pravosnažno je osuđen Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. 

U jezeru Perućac do sada su pronađeni posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Iljaza Ličine i Halila Zupčevića, dok se za ostalima traga. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.

#Region