Članak

Govor mržnje nije sloboda govora

Iz Vijeća za štampu su istakli kako su u proteklom periodu imali veliki broj prijava govora mržnje na internetu, ali da tužilaštva ni u jednom tom slučaju nisu prikupila dovoljno dokaza da je počinjen

KONJIC, (Patria) - U organizaciji Vijeća za štampu u BiH u Konjicu je održan drugi Inter-profesionalni seminar za pravosuđe, medijske aktere i policiju "Internet i govor mržnje".

Poruka seminara jeste da se "izmjene i dopune Krivični zakoni na državnom i entitetskom nivou, da se radi na donošenju zakona protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, veća uključenost pravosudnih institucija u borbi i sankcionisanju onih koji šire govor mržnje, ohrabrivanje i obavezivanje online medija da filtriraju očigledni govor mržnje.

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava BiH jeste govor mržnje na internetu, ali, nažalost, pravosudne institucije u BiH nemaju načina da se obračunaju s tim, jer je, kako ističu predstavnici tužilaštava, jako teško napraviti razliku između govora mržnje i slobode izražavanja.

Iz Vijeća za štampu su istakli kako su u proteklom periodu imali veliki broj prijava govora mržnje na internetu, ali da tužilaštva ni u jednom tom slučaju nisu prikupila dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo.  

- Svi skupa treba da radimo na podizanju svijesti građana, edukaciji i informisanju javnosti o govoru mržnje i njegovoj štetnosti – poručeno je sa seminara.

Na seminaru je učestvovalo oko 50 predstavnika Kantonalnih tužilaštava, Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Općinskih i Osnovnih sudova, Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), Udruženja sudija/sudaca FBiH, Udruženja tužilaca RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Federalne uprave policije, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS, advokati, novinari.

#BiH