Članak

Erdoanova retorika o Gazi: Nova politika ili muslimanski romantizam

Erdoan, kao niti jedan državnik posljednjih decenija, prkosi zapadnom licemjerju i pravim imenom naziva novi talas nasilja u Palestini. Šta to donosi muslimanima, Turcima i Palestincima?

Premijer Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tajjip Erdogan) posljednjih dana žari i pali svojim smjelim, preciznim i nedvosmislenim izjavama o izraelskoj agresiji na Gazu. Erdoan, kao niti jedan drugi lider muslimanskih zemalja posljednjih decenija, prkosi zapadnom licemjerju i pravim imenom na svjetskoj pozornici naziva novi talas nasilja u Palestini.

Iako njegove izjave izazivaju iskreno oduševljenje među ogorčenim, obespravljenim i ušutkanim muslimanima širom svijeta, mnogi upozoravaju da se konkretne političke posljedice osjete ponajviše na unutrašnjoj političkoj sceni u Turskoj.

Bh. novinska agencija Patria (NAP) analizira posljedice i okolnosti Erdoanovog otvorenog stava prema Izraelu sa kojim se svijet prvi put suočio još u Davosu 2009. godine, kada je Erdoan direktno u lice Šimonu Perezu rekao šta misli i napustio skup.

Posljednja serija Erdoanovih izjava o Izraelu kao zločinačkoj, terorističkoj državi, goroj od nacista i Hitlera, te o njihovom sistemskom genocidu u Palestini dolazi u trenutku nove agresije na Gazu, ali i usred kampanje uoči izbora u Turskoj. Jačanje vanjsko-političke uloge Turske, Erdoanu donosi glasove miliona Turaka koji, kao i većina muslimana u svijetu, imaju poseban osjećaj empatije prema sudbini Palestinaca.

Ali, mnogi upozoravaju da tu snažnu retoriku još uvijek ne prate konkretne političke ili diplomatske inicijative koje bi donijele korist Palestincima u borbi za svoju državu, odbranu teritorija i života i ljudskih prava. Turska, kao uostalom i ostale većinski muslimanske zemlje, ima na raspolaganju set različitih političkih alata da ojačaju poziciju Palestinaca, izvrše pritisak na Izrael i tako omoguće političko rješenje.

Erdonove poruke, doista, kao nikada ranije vraćaju osjećaj bitnosti i dostojanstva muslimanima širom svijeta, naravno, ponajviše Turcima. Desetljećima muslimani nisu na svjetskoj sceni imali državnika koji ima snage i hrabrosti reći ono što muslimani misle. Još kada se radi o političaru koji dolazi iz zemlje u ekonomskom zamahu, sa više od 70 miliona stanovnika i neprocjenjivo važnim strateškim položajem, onda je razumljivo zašto Erdoanove izjave izazivaju nezapamćenu pažnju i zainteresiranost.

Na izvjestan način, Erdoanove poruke postaju ventil kroz koji se oslobađa nagomilana frustracija i ogročenost muslimana ne samo ubijanjem u Gazi, nego i općim osjećajem potlačenosti. Na izvjestan način, kod mnogih, izazivaju efekt i pranja savjesti.

Međutim, koliko one doista donose koristi i popravljaju položaj Palestincima u Gazi i na Zapadnoj Obali, sasvim je drugo pitanje.

Njihovi politički predstavnici bi, vjerovatno, radije gledali u obilnu finansijsku ili vojnu pomoć nego slušali snažne poruke i retoriku. Baš kao što smo i mi u Bosni i Hercegovini, tokom agresije, daleko najviše cijenili zemlje koje su bile spremne prekršiti međunarodni embargo i dostaviti oružje braniteljima BiH, pružiti direktnu finansijsku i diplomatsku podršku.  

Istina, rezolutan i tvrd stav turskog premijera doprinosi sazrijevanju shvatanja u međunarodnoj zajednici o činjeničnom stanju u Palestini i pojačava pritisak na Izrael da obustavi nasilno širenje teritorije. Dio svjetske javnosti mnogo jače i jasnije osuđuje ovu agresiju nego sve ranije.

Hoće li, i u kojoj mjeri, to stvarno pomoći višedecenijske napore Palestinaca da i na osakaćenoj teritoriji svoje države uspostave život i budu sposobni braniti sebe i svoja prava pokazat će vrijeme, prenosi NAP. Do tada, čini se retorika pomaže svima više nego njima. No, ni taj efekt poruka premijera Erdoana ne treba potcijeniti.  

#BiH