Članak

RMU "Zenica" uradio plan razvoja jame "Raspotočje" za narednih 10 godina

Prijedlog će biti upućen JP EPBiH Sarajevo na odobrenje.

Vlada FBiH je danas upoznata s Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u RMU “Zenica” d.o.o. Zenica nakon rudarske nesreće koja se dogodila djelovanjem gorskog udara u jami “Raspotočje” 4. septembra ove godine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Vlada je zaključila da su nadležni organi JP EPBiH d.d. Sarajevo, u skladu sa svojim propisanim obavezama i nadležnostima, dužni hitno razmotriti predloženi Plan sanacije i nastavka rudarskih radova na otvaranju novog otkopnog kapaciteta “Raspotočje” i donijeti odgovarajuće odluke.

Podsjećamo, u gorskom udaru ostala su zatrpana 34 rudara, od čega us 29 spašena, a petorica su nažalost smrtno stradali. Dženaza je objavljena 8. septembra 2014. godine.

- Do 10.9.2014. u jami su se obavljali samo najneophodniji, važećim rudarskim propisima, obavezni poslovi provjetravanja, odvodnjavanja i stalnog tehničkog i inspekcijskog nadzora, a sve u cilju da se sačuvaju vitalni rudarski objekti kako bi, nakon odluke Štaba za spasavanje, moglo početi saniranje jame - navodi se.

U skladu sa važećim propisima, akciju spasavanja je vodio Štab za spasavanje RMU “Zenica”, a u akciju su se odmah nakon dolaska na lice mjesta uključili i federalni rudarski inspektori. U akciji spasavanja su, pored četa za spasavanje RMU “Zenica”, učestvovale i spasilačke čete svih rudnika uglja iz Federacije BiH. Postupak utvrđivanja uzroka i okolnosti ove teške rudarske nesreće proveli su nadležni federalni rudarski inspektori, o čemu je urađen detaljan izvještaj i nalaz, koji će biti dostavljen nadležnim organima na uvid.

Pored ljudskih žrtava, ova rudarska nesreća je prouzrokovala i značajnu materijalnu štetu, gubitak jedinog otkopnog kapaciteta i prekid kontinuiteta u proizvodnji uglja, što će, prema sadašnjim procjenama, trajati godinu.

RMU “Zenica” zapošljava ukupno 1.477, a pogon jame “Raspotočje” 440 radnika. Zbog nesreće u jami “Rapotočje” je potpuno prekinuta eksploatacija uglja, a proizvodnja u dva preostala pogona (“Stranjani” i “Stara jama”) nije dovoljna za finansiranje sanacije nastale štete, otvaranje novog otkopnog kapaciteta, održavanje rudarskih objekata, uređaja i postrojenja, plaće i druga potraživanja zaposlenih uz istovremeno ulaganje u sigurnost i zaštitu na radu.

Nadležne službe RMU “Zenica” su, u skladu sa važećim propisima, uradile planove sanacije jame i nastavka radova na otvaranju novog otkopnog kapaciteta, ažurirale postojeći plan razvoja jame “Raspotočje” za narednih deset godina, koji će po hitnom postupku biti predložen JP EPBiH d.d. Sarajevo na odobrenje - kaže se u Informaciji.     

#BiH