Članak

Memorijalizacija je ključni element dijaloga o pitanju nestalih osoba

Memorijalizacija može direktno utjecati na napore koje članovi porodica nestalih ulažu ostvarivanje svog prava da pronađu i identifikuju svoje nestale

Memorijalizacija je ključni element svih javnih dijaloga o pitanju nestalih osoba, rekao je dr. Nicolas Moll, danas, tokom održavanja drugog dana seminara u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe u Sarajevu, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Memorijalizacija može direktno utjecati na napore koje članovi porodica nestalih ulažu ostvarivanje svog prava da pronađu i identifikuju svoje nestale. U Argentini, naprimjer, praksa izlaganja fotografija nestalih osoba na prometnim ulicama postaje svojevrstan spomenik, izazov za predstavnike vlasti i način pribavljanja informacija o nestalima.

Dr. Moll se osvrnuo na memorijal u Berlinu, koji su 2008. godine projektovali Peter Eisenman i kompanija Buro Happold, a posvećen je žrtvama Holokausta.

- Ovdje se radi o Njemačkoj koja se sjeća zločina koje su počinili Nijemci - rekao je, ističući da memorijalizacija igra sve značajniju ulogu u pokušaju različitih država da se suoče sa zločinima iz prošlosti – i to zločinima koje su sami počinili, a ne obavezno onima gdje su bili žrtve. Još jedan primjer je Memorijal posvećen ukidanju ropstva u Nantesu, koji su projektovali umjetnik Krzysztof Wodiczko i arhitekt Julian Bonder. Glavna tema ovog memorijala je uloga koju su imali lučki gradovi francuske zapadne obale u unosnoj trgovini robljem na Atlantiku.

Dvodnevni seminar su organizirali ICMP i Regionalna koordinacija porodica nestalih osoba. Nicolas Moll je hostoričar i koordinator platforme Memory Lab.

 

#BiH