Članak

Čampara „puca“ na mjesto ministra FMUP-a, Izetbegović će podržati Lukača za direktora policije!

Od kada je uspostavljen FUP nikada Bošnjak nije bio direktor.

Na jučer održanoj sjednici Kolegija Stranke demokratske akcije između ostaloga razgovarano je i o poziciji direktora Federalne uprave policije, za koju je raspisan konkurs i u toku je procedura izbora novog, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Većina članova Kolegija, od kojih je najglasniji bio Aljoša Čampara, savjetnik i najbliži saradnik zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegović zalagali su se zdušno da se na ovo mjesto ponovo imenuje Dragan Lukač, aktuelni direktor FUP-a.  

Podsjećanja radi, od kako je uspostavljena Federalna uprava policije na njenom čelu uvijek se nalazio Hrvat, a pozicija ministra je pripadala Bošnjacima. Neki od članova Kolegija, s pravom su postavili pitanje zbog čega bi ponovo Hrvat došao na ovu poziciju, te zašto ovoga puta ne bi neko od bošnjačkih kadrova koji su se prijavili na konkurs preuzeo ovu poziciju. No, rečeno je da niko od prijavljenih Bošnjaka nije dovoljno kvalificiran kao Lukač!?

Također, spomenuto je i da je isti taj Lukač koji je odavno ispunio uvjete za penziju ( odbio da mu se upiše ratni staž u knjižicu) legendarnog bh. komandanta specijalaca Dragana Vikića doslovno otjerao u penziju jer je njemu insistirao da u knjižicu upišu ratni staž samo kako bi ga iz isključivo ličnih razloga uklonio iz policije. Nakon što se riješio Vikića, na njegovo mjesto potpuno nezakonito imenovao je svog „zemljaka“ iz Posavine na čelo ove elitne jedinice FMUP-a.  

Za Čamparu, i one koji ga podržavaju u ostvarenju njegovog cilja da zasjedne u ministarsku fotelju, problem ne predstavlja ni to što se protiv Lukača i dalje vodi istraga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a po prijavi SIPA-e koja je podnijela izvještaj. Istražitelji SIPA-e navodno su utvrdili nezakonite radnje, odnosno zloupotrebu položaja Lukača kod isplata naknada za smještaj i režijske troškove na koje navodno, prema zakonskim propisima, nemaju pravo.

SIPA tereti Dragana Lukača što nije stavio izvan snage nezakonito rješenje, čime je, navodno, pribavio imovinsku korist i oštetio Federaciju BiH za više od 10.000 KM. Također, navodno je SIPA podnijela izvještaj protiv Lukača za počinjeno krivično djelo brisanja radnoga staža, a koji je evidentiran u Zavodu PIO/MIO Sarajevo, s ciljem da spriječi provođenje Zakona o policijskim službenicima u dijelu koji se tiče prestanka radnoga odnosa.

Samo za one koji ne poznaju aktuelnu političku situaciju i međusobne relacije pojedinih političara i „profesionalaca policajaca“, može izgledati na prvi pogled čudno Čamparino insistiranje da bude ministar, a Lukač ponovo direktor policije. Pozadina je više nego očigledna - Bakiru Izetbegoviću i Aljoši Čampari treba privatna policija, koju su na određeni način imali i do sada, ali ovoga puta plan da 100-postotno sve drže u svojim rukama napokon bi se realizirao. U kontekstu ove priče treba posmatrati svakako i svjedočenja sa jučerašnjeg suđenja Goranu Zubcu, direktoru SIPA-e. 

LUKAČ PRIZNAO DA JE FORMIRAO KRIZNI ŠTAB, ALI NIJE OBAVIJESTIO SIPA-U   

Vrlo zanimljivo bilo je svjedočenje Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, posebno u dijelu u kojem je odgovarao na pitanja odbrane. Lukač je prvo rekao kako smatra da je Specijalna jedinica SIPA-e morala intervenirati, okarakteriziravši događaje kao "terorizam u vezi s rušenjem ustavnog poretka". No, priznao je da je 6. februara formirao Krizni štab, ali da tog dana, kao ni 7. februara, nije obavijestio SIPA-u o eventualnim saznanjima koja govore o tome šta se zbiva na terenu.

IZETBEGOVIĆ NIJE ZVAO ZUBCA JER PRIVATNO NISU DOBRI!?

Ko je znao za formirani Krizni štab 6. februara? Odgovor je vrlo jednostavan, Bakir Izetbegović kao tadašnji predsjedavajući Predsjdništva BiH. Potvrdio je to u izjavi samo dva dana nakon demonstracija za jednu od ovdašnjih medijskih kuća, kazavši kako nije pozvao Gorana Zubca da intervenira jer s njim u prijevodu nije privatno dobar, ali da je iskoristio privatnu relaciju te pozvao Lukača koji je cijeli dan u Domu policije na Mejtašu držao pripravnu Specijalnu jedinicu jer je znao šta će se događati i ko će ga pozvati.

Na upit ko štiti zgradu Predsjedništva BiH, Izetbegović je tada odgovorio:

- Predsjedništvo štiti Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i SIPA. Nisam zvao SIPA-u zato što sam imao liniju već ranije otvorenu prema FUP-u i što sam vjerovao u specijalce i znam koji su to ljudi. Nisam zvao SIPA-u iz poznatih razloga, ovih odnosa sa Zubcem, nemam komunikaciju te vrste s njim, ali imam s ovim ljudima, kazao je 8. februara Izetbegović.

Ovaj odgovor, više je nego dovoljan da se može zaključiti kako se tada Bakir Izetbegović postavio kao „Bakir“, a ne kao šef države i iz svojih privatnih razloga nije pozvao Zubca direktora SIPA-e da reagira, već Lukača zbog privatnih i prijateljskih relacija.

„Obični smrtnici“, sasvim razumljivo zapitat će se da li to u ovoj zemlji čak i sigurnost počiva na privatnim osnovama, da šef države ima čak i svoju privatnu policiju, a da iz svojih samo njemu znanih razloga neće da obavlja svoju dužnost za koju je položio zakletvu, te se kao predsjedavajući Predsjedništva BiH obrati direktoru SIPA-e, a ne kao „Bakir da zove Gorana“.

Zbog svega ovoga i ne čudi što Izetbegović podržava svog prvog saradnika i savjetnika Čamparu da bude ministar FMUP-a, a da Lukač i pored krivičnih prijava ponovno bude izabran za direktora policije. Jasno je da ovaj dvojac želi da u svojim rukama čvrsto ima privatnu policiju koja će im služiti za obračun sa neistomišljenicima i poslušnicima.

RADONČIĆ: INFORMACIJA O FORMIRANJU KRIZNOG ŠTABA JE SKRIVANA OD MENE

Fahrudin Radončić, koji je 7. februara bio ministar sigurnosti BiH kazao je na jučerašnjem suđenju Goranu Zubcu, direktoru SIPA-e da nije imao nikakve operativne nadležnosti. Na pitanje da li je tog dana imao kontakte s pojedinim direktorima policijskih agencija, Radončić je objasnio da se tog 7. februara čuo telefonom s pojedinim direktorima, ali ne sa svim.

- Zvao me Himzo Selimović, tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT). Razgovarao sam i s direktorom OSA-e, komesar MUP-a KS nije se javljao na telefon, baš kao i u slučaju kada sam ga zvao dok su bili protesti za JMBG ispred zgrade Parlamenta BiH - rekao je svjedok Radončić.

On je kazao da se na dan masovnih demonstracija čuo i sa Zubcem.

- Selimović me zvao da me obavijesti da ne može stupiti u kontakt sa Zubcem, a ja sam mu tada rekao da ću se ja čuti s njim. I čuo sam se sa Zubcem. Rekao mi je da je njegova specijalna jedinica obučena za upotrebu smrtonosne sile i da nema zakonskog uporišta da je aktivira - kazao je Radončić i dodao da je sve to prenio Selimoviću.

Radončić je precizirao da ne bi uopće nikoga zvao da je u tom trenutku znao da je 6. februara formiran Krizni štab Federalne uprave policije (FUP) te da je ova informacija skrivana od njega. Istakao je da kao ministar sigurnosti BiH nije mogao davati nikakve upute, nego je mogao samo zamoliti Zubca da vidi šta se može učiniti.

- Kao tadašnji ministar sigurnosti, želio sam da budem legalista. Ali, u to vrijeme demonstracije su bile ispolitizirane. Mene se dovodilo u veoma delikatnu situaciju. Napad se tretirao kao teroristički čin. Tvrdilo se da je riječ o rušenju ustavno-pravnog poretka BiH i da ja imam veze s tim - rekao je Radončić.

KO SE SVE PRIJAVIO NA KONKURS ZA DIREKTORA FUP-A

Na konkurs su se prijavili aktuelni direktor FUP-a Dragan Lukač, Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug GP, Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a, Željko Ćorić, načelnik Regionalnog ureda SIPA-e u Mostaru, Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, Rasim Hadžić, inspektor u FUP-u, Fahrudin Bećirović, nekadašnji komesar ZDK-a, te Marko Dominković SIPA-e.

#BiH