Članak

Lasić: Zbog politike BiH je u zastoju, a EU nas tretira kao izvanevropsku zemlju

Hrvatska 1. jula obilježava prvu godišnjicu ulaska u Evropsku uniju, a BiH iako dijeli 1000 km granice s EU ni godinu poslije nije ništa bliže procesu evropskih integracija.

Hrvatska 1. jula obilježava prvu godišnjicu ulaska u Evropsku uniju, a BiH iako dijeli 1000 km granice s EU ni godinu poslije nije ništa bliže procesu evropskih integracija. Profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić za bh. novinsku agenciju Patria analizira put BiH prema Evropskoj uniji i prvu godinu članstva Hrvatske.

- Politički procesi u BiH su nemilosrdna razračunavanja političkih kocepata, legitimirala su antievropske narative i politike koje su dovele do blokada i totalnog zastoja u procesima približavanja EU usljed nemogućnosti i nesposobnosti  da se izradi zajednička vizija kako bi se prema EU govorilo jednim glasom  - ističe Lasić.

On navodi da proevropski narativ podrazumijeva ispunjavanje preuzetih uvjeta koji se kod nas svode na implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava „Sejdić-Finci“ i izgradnju mehizma koordinacije.

- Svi drugi koji to ne žele ili vode svoje politike su žestoki antievropljani ma šta oni o tome mislili i koliko god se zaklanjali iza bosanskog evropskog narativa, a zapravo je suprotno.

Govoreći o Hrvatskoj, Lasić konstatira da se „Hrvatska mučila u prvoj godini sa posve novim političkim i pravnim ambijentom, ali ne iz razloga što su pred nju iz Evropske unije postavljani novi zahtjevi, već zbog toga što je pravna stečevina samo formalno implementirana“.

- Politička kultura je ostala iz prethodnih vremena totalitarnih, tranzicijskih, postratnih, privatizacijsko-pljačkaških i nastupilo je vrijeme nekih unutrašnjih razračunavanja, neka vrsta građanskog rata sjećanja, što je stvaralo i u očima Evropljana i u očima nas u okruženju osjećaj straha. Čemu to, kud to sve vodi? No unatoč tome, Hrvatska u političkom i kulturološkom pogledu nikada nije stajala bolje. Članica je NATO-a i EU, sjedi za pregovaračkim stolovima sa drugim daleko moćnijim od sebe i u tom smislu, nema razloga žaliti što se upustila u jedan veliki kulturološko-politički i civilizacijski iskorak – navodi Lasić.

Lasić je kazao da se BiH ne može pomoći iz vana, ma koliko se „nekima činilo da je do Evrope i da ona treba mijenjati pristup“.

- Moraju političke elite promijeniti svoj pristup prema ovoj zemlji. BiH je višenacionalna zemlja i ne može se tupiti priča o tome da treba centralizirati proces pristupanja EU. Kada vi niste u stanju međusobno se uvažiti i izgraditi mehanizam koordinacije čime bismo bili pred vratima pristupanju EU zajedno sa Kosovom, a prošla nas je i 27. juna Albanija, mi smo dno dna – kaže Lasić za Patriu.

Na pitanje koliko je zbog takvog odnosa BiH izgubila u katastrofi koja je u maju zadesila veći dio države, Lasić je bio kategoričan.

- Kad imamo takvu poziciju, onda nas se i u uvjetima katastrofe tretira kao izvanevropskom zemljom, a ne zemljom prvog priototeta. Ali opet smo sami krivi za to. Hrvatska je članica, Srbija ima status kandidata i imaju bolje uvjete, mada bi trebalo očekivati od Evropljana da proradi i srce, a ne samo paragraf te da se BiH i njenim očajnim ljudima pomogne bez obzira na administrativne prepreke – smatra Lasić. 

#BiH