Članak

Kovačević: Razumijemo probleme ljudi koji imaju kredite u "švicarcima"

Krediti sa valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) i dalje su veliki problem i u BiH i u regiji. Problemi su počeli 2011. godine kada je CHF, inače stabilna valuta, počeo rasti, a klijenti se s

Krediti sa valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF)  i dalje su veliki problem i u BiH i u regiji. Problemi su počeli 2011. godine kada  je CHF, inače stabilna valuta, počeo rasti, a klijenti se suočili s rastom mjesečnih rata i posljedično tome problemima u otplati. Kako je za novinsku agenciju Patria kazao Dragan Kovačević, privremeni direktor „Hypo banke“ koja je mahom i davala ovakve kredite banka je to, s druge strane, imalo uticaj kroz reputacijski rizik, ali i financijske gubitke - rezerviranja,oprost i potraživanja, piše novinska agencija Patria.

- Da podsjetim. Krediti s valutnom klauzulom u CHF-u su pušteni u 2006. godine kao proizvod koji je u to vrijeme imao najnižu kamatnu stopu i važili su za napovoljnije kredite tog perioda. Zato su bili atraktivni. Razlika u kamatnoj stopi između ovih i kredita u KM je bila preko 2 posto. Otplata ovih kredita je išla uredno bez ikakvih problema do 2011.godine kada dolazi do jačanja tečaja CHF-a i naravno,kao posljedica toga do rasta iznosa mjesečnih obroka u otplati kredita – pojasnio je Kovačević.

On je dalje napomenuo da trenutačna situacija ima dvije dimenzije: dio klijenata problem uvećanih rata zbog rasta tečaja  franka  želi riješiti tužbama insistirajući na nelegalnosti ovih kredita i valutne kaluzule, dok drugi dio klijenata problem želi riješiti u razgovoru sa bankom.

- Što se tiče sudskih procesa prve tužbe su podnesene upravo te 2011. godine i do aprila 2014. godine je izrečena 21 nepravomoćna presuda koje su po pitanju valutne klauzule 17 u korist klijenta i 4 u korist banke. U martu je donesena drugostepena presuda koja nam daje potvrdu pravne pozicije banke. Drugostepeni sud je utvrdio da je prvostepeni sud postupao po nedozvoljenoj i neurednoj tužbi i povrijedio, kako odredbe procesnog, tako i materijalnog prava,  tako da je prvostepena presuda u korist klijenta ukinuta, a  predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje – kaže Kovačević.

Druga dimenzija i rješenje problema, dodaje Kovačević,  je jednostavna za sve koji su spremni sagledati cjelokupnu situaciju.

- Osnovni problem je rast mjesečnih rata zbog rasta tečaja  CHF-a. U potpunosti razumijemo probleme sa kojima se suočavaju naši klijenti i upravo zbog toga nudimo rješenje kroz olakšice i podjelu tog tereta između banke i klijenata. Olakšice podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa, konverziju kredita u EUR ili KM  čime se otklanja valutni rizik uz otpis jedne ili više rata, čiji  broj zavisi od svakog pojedinačnog kredita. Do sada je obrađeno preko 500 zahtjeva klijenata, a mnogi od njih već koriste ponuđene olakšice – dodao je Kovačević.

 

#Biznis