Članak

Latić: Učinio sam za odbranu BiH više nego svi PEN-ovci

Latić naglašava da predstoji borba za slobodu izražavanja, a da je PEN Centar organizacija pisaca, a ne kvazipisaca ideološke oštrice.

To što ta regimenta ideološka mene optužuje za moje navodno izbivanje iz Sarajeva, to je opšte mjesto njihovo u ovih 20 godina, dakle lažu, jer sam ja veći dio rata proveo u Sarajevu i to oni dobro znaju, kazao je književnik Džemaludin Latić na stav UO PEN Centra da je „on bježao i skrivao se dok su drugi patili u opsjednutom Sarajevu“, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

- U tom momentu kada sam ja bio izvan Sarajeva ja sam za to dobio dva najveća priznanja Armije BiH. Ja sam borac Armije BiH, jedno sam dobio od generala Rasima Delića, a drugo od Sakiba Mahmuljina za svoj doprinos odbrani BiH. Učinio sam više nego svi intelektualci, a pogotovo PEN-ovci za odbranu ove zemlje – navodi Latić.

Naime, na skupštini PEN Centra odbijeno je članstvo Latiću, Abdulahu Sidranu i Asimu Brki. Latić je naveo da je njegovo pravo da bude član PEN-a i da ga za to kandidiraju njegova djela.

- Oni su uspostavili takve kriterije za primanje koji su boljševički i kako to reče jedan ugledni filozof koji su inkvizicijski. Mene je međunarodni PEN štitio kad sam bio u zatvoru. On je utjecao da izađem ranije iz zatvora. Moje je pravo da budem pisac, onda kada sam progonjen da budem štićen kao i svaki drugi pisac. Moje je mjesto u PEN-u kao i drugim stvarnim piscima, a ne kvazipiscima – kazao je Latić.

On i dalje naglašava da predstoji borba za slobodu izražavanja, a da je PEN Centar organizacija pisaca, a ne kvazipisaca ideološke oštrice.

- Sa ovakvim PEN-om to je nemoguće, oni jesu okrutna ideološka oštrica. Ja sam to znao, ali sam htio da ih testiram i da nastavim svoju borbu za slobodu izražavanja i svoje nacionalne kulture. Svi mi koji smo nezadovoljni ovom ideološkom sekcijom mi ćemo svoju borbu nastaviti. Njima nije mjesto u PEN-u. Prije svega jer su kvazipisci, nemaju djela koja ih kandidraju da budu tamo. Kao pjesnici, esejisti, prozni pisci nastavljamo borbu – kaže Latić i dodaje da se „zahvaljujući ovakvom PEN Centru u BiH provodi aparthejd nad bošnjačkim narodom, bošnjačka djeca nemaju pravo na svoj jezik, na svoju vjeronauku, na identitet.“

- Mi kao pisci i naša djela o genocidu koji se desio nad Bošnjacima ne mogu ući u lektire i programe u BiH što je potpuno suprotno svim konvencijama koje je ova država prihvatila. U ovoj državi spriječava se istina o genocidu. PEN Centar o tome nikada nije riječi progovorio. Prema tome oni su to što jesu, ja sam to što jesam, a ja ću svoju borbu nastaviti, a vjerovatno i oni svoju inkvizicijsku djelatnost u ovoj državi – ističe Latić za Patriu.

#BiH