Koliko je sigurnost hrane važna za javno zdravlje i ekonomiju svake, pa tako i naše zemlje govori sve izraženija potreba za kontrolom hrane i mjerama za sprječavanje ili smanjenje opasnosti koje mogu proizaći iz hrane.
Efikasna kontrola hrane od velikog je preventivnog značaja, a svi učesnici u procesu proizvodnje, prerade i prometa namirnica dužni su preuzeti odgovornost i osigurati zdravstvenu ispravnost hrane koju plasiraju.
Dr. Iris Tafro, specijalista za sigurnost hrane objašnjava kako su gotovo veliki i srednji proizvođači hrane u BiH, kao i dosta malih proizvođača (mesne i mliječne industrije, pakirnice hrane, pekare, hoteli, restorani i dr.) implementirali HACCP sistem.
- Stanje u BiH po pitanju sigurnosti hrane je na zadovoljavajućem nivou i u rangu je sa zemljama okruženja, a i šire – rekala je Tafro, prenosi bh. novinska agencija Patria.
- Agencija za sigurnost hrane je krovna institucija u BiH kad je u pitanju nadzor sigurnosti hrane. Svi proizvođači, prerađivači i distributeri hrane u BiH su zakonski obavezni najmanje jednom mjesečno, davati uzorke hrane na redovne mikrobiološke pretrage – dodala je Tafro.
Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opće upotrebe propisana je obavezna kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, koja se zasniva na ispitivanju finalnih proizvoda, a kao dodatna mjera prevencije u zakonsku regulativu mnogih zemalja, pa tako i naše, uvršten je HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) sistem sigurnosti hrane kao obavezna mjera.
I broj domaćih kompanija koje nose oznaku HACCP kontinuirano raste.
- HACCP predstavlja integrirani sistem kontrole sigurnosti hrane u svim fazama procesa njene proizvodnje i distribucije. Zasniva se na preventivnom pristupu, što doprinosi smanjenju rizika po zdravlje stanovništva. Tu su i drugi standardi koji se tiču sigurnosti hrane kao što je ISO 22000, Halal, IFS i dr. ali oni su dosta rjeđi u odnosu na HACCP i nisu zakonski obavezni - dodala je Tafro.
Legislativa BiH je u velikoj mjeri usklađena sa zahtjevima EU na ovom polju, a sigurnost hrane proizvedene u BiH poredeći je sa zemljama regiona, a i šire, nimalo ne zaostaje, prenosi NAP.