Članak

Bećirović: Priča o opstanku BiH je završena, sada idemo dalje

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. mart dočekuje se u različitim raspoloženjima. Dok se u Federaciji BiH ovaj praznik slavi u RS-u i dalje ga ne prihvataju kao praznik.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. mart dočekuje se u različitim raspoloženjima. Dok se u Federaciji BiH ovaj praznik slavi u RS-u i dalje ga ne prihvataju kao praznik. Različita su i razmišljanja poslanika u Parlamentu BiH u vezi s obilježavanjem 1. marta. Denis Bećirović (SDP), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH jasno je kazao da su prema Ustavu BiH 1. mart i 25. novembar državni praznici koji se slave na području cijele BiH i tu nema nikakve dileme.

- Sve dok u parlamentranoj proceduri ne donesemo novi zakon o praznicima BiH dužnost je svih na cijeloj teritoriji BiH da poštuju ta dva datuma, odnosno ta dva državna praznika. Mislim da ima razloga da svi građani i narodi BiH budu ponosni na 1. mart 1992. godine. BiH s pravom ovaj datum obilježava kao Dan nezavisnosti, jer tada se više od 64 posto građana opredijelilo da žive u državi ravnopravnih naroda, u državi koja je nakon toga 22. maja postala i formalno članica organizacije UN-a – kaže Bećirović.

On je dalje napomenuo da s ove distance gledanja sada možemo reći da nije bilo tog 1. marta da nije bilo nezavisnosti ne bi ni bilo ni države BiH.

- Priča o opstanku BiH je završena. Sada je ostalo drugo poluvrijeme da vidimo kako na najbolji način možemo srediti odnose unutra BiH, da ona zaista bude država jednakopravnih i građana i naroda, da stvorimo bolje ekonomske  uslove za sve građane – dodao je Bećirović.

S druge strane njegov kolega Božo Ljubić (HDZ 1990) smatra da obilježavanje 1. marta kao praznika u ovom momentu nije produktivno jer izaziva različite konotacije kod pripadnika tri konstitutivna naroda.

- Mislim da treba prepustiti svakome da ga prihvaća i obilježava onako kako ga intimno doživljava. Ali, ne bi ga trebalo nametati kao obaveznim praznikom u čitavoj državi, jer različito se prihvaća, a najmanje u ovom momentu što nam treba jeste da nam jedan dan iz naše povijesti bude razlog za sukob u ovoj zemlji – kazao je Ljubić dodajući da su Hrvati 1992. godine u najvećem broju izašli na referendum i glasali za samostalnost. 

#BiH