Članak

Bosna nije mogla ostati u nečemu čega nije ni bilo

Govoreći o okolnostima pod kojima je uopšte i došlo do razgovora o referendumu, kao i same realizacije, Sidran je kazao da je obnova nezavisnosti BiH bila logičan slijed događaja, jer Bosna nije mogla

Prisjećajući se referenduma iz februara i marta 1992. godine, bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran kazao je u ekskluzivnom intervju za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), kako je referendum bio preporuka međunarodne zajednice, kao odgovor na političku situaciju koja se u tom periodu dešavala na prostoru tadašnje Jugoslavije.

-  Rekli su nam, kako vam se na listu bude reklo, tako će vam i biti. U tom smislu, svi potezi koje smo mi činili tada, bili su iznuđeni – kaže Sidran za NAP.

Govoreći o okolnostima pod kojima je uopšte i došlo do razgovora o referendumu, kao i njegove realizacije, Sidran je kazao da je obnova nezavisnosti države Bosne i Hercegovine bila logičan slijed događaja, jer Bosna i Hercegovina nije mogla ostati u onome što je ostalo od nekadašnje Jugoslavije. Takva Jugoslavija za njega više nije imala ni „J“ od Jugoslavije, pa je BiH morala ići svojim putem.

- BiH nije izašla iz Jugoslavije. Jer, kako se može izaći iz nečeg čega nema – kaže Sidran, pojašnjavajući to na način da voda ima svoju hemijsku formulu, pa ako bilo koji element izdvojite iz nje, to više nije voda.

- Tako je i Jugoslavija imala svoju političku formulu, koja je uništena, i mi više nismo mogli ostati u njoj  – kaže Sidran.  

Telefonski razgovor sa Sidranom prekinule su vijesti u 12  koje književnik nije želio propustiti. Dodao je i to da je termin nezavisnost za njega danas samo fikcija.

- Čak je i Amerika zavisna od Kine, zbog kredita – kaže Sidran.

Bosna i Hercegovina, naročito period koji je uslijedio nakon referenduma, za Sidrana je misterija u kojoj ima građe za proučavanje, najmanje za narednih 50 godina.

#BiH