Članak

Pušina: Zaboravljaju se operativci bez kojih ni BiH ni Alija ne bi bili spašeni!

Desetine organizatora otpora i branitelja Sarajeva su nezasluženo u drugom planu kada se obilježavaju događaji od sudbonosnog 2. maja 1992. godine, izjavio je ua NAP Jusuf Pušina.

Desetine organizatora otpora i hiljade branitelja Sarajeva su godinama nezasluženo u drugom planu kada se obilježavaju događaji od sudbonosnog 2. maja 1992. godine, izjavio je u reakciji za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Jusuf Pušina, ratni ministar policije BiH i predsjednik Udruženja „Prijatelji BiH“.

Pušina je reagirao na informacije koje se navode u medijima, a u vezi sa akcijama spašavanja predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i odbrane Sarajevo 2. i 3. maja 1992. godine.

Kako ističe, ima niz pojedinaca čija imena i djela se sramotno zaboravljaju.  

- Svemu što se događalo u pogledu odbrane i aktivnosti branitelja je prethodila priprema. Mislite da bi bilo moguće razmijeniti Kukanjca za Izetbegovića da branitelji nisu izvršili ozbiljnu i vrlo kompleksnu operaciju. Greška se nije smjela desiti - kaže Pušina.

Prije svega prikupljale su se informacije o planovima i namjerama agresora.

- Neposredno pred sve te događaje smo imali sastanak kod mene u kancelariji. Bili su tu načelnici Centara službi bezbjednosti Bakir Alispahić i Enes Bezdrob i ja. Bio je tu i načelnik CBS Centra Ruždo Kuhinja. Imali smo i detaljnu razmjenu informacija sa Zaimom Backovićem Zagijem iz Teritorijalne odbrane. Tad je donesen zaključak da je neophodno poduzeti specifične mjere kada je u pitanju odbrana grada, ali i BiH. Uvjeren sam da je to bilo vrlo značajno, radili smo srcem, ali i glavom - prisjeća se Pušina za NAP.

Aktivnosti su, kaže Pušina,  koordinirane sa pripadnicima Patriotske lige, njihovim komandantima i operativcima. Tu su bile i Zelene beretke na čelu sa Eminom Švrakićem.

Ne smiju se, kaže on, zaboraviti i imena rahmetli Asima Dautbašića, Jove Divjaka, Asima Omanića...

- Ne smije se zanemariti čitav niz operativaca koji su radili na prikupljanju  informacija. Tek analizom svih tih informacija bio je moguć manifestni oblik oružane odbrane i spašavanje Izetbegovića - kaže Pušina.

On dodaje da se u javnosti veoma često spominju samo oni koji su se javljali u program uživo na Televizijii Sarajevo, „što svakako zavređuje posebnu pažnju“.

- Ali, ne smiju se zaboraviti oni kojih nije bilo na televiziji, oni koji su na terenu držali pozicije, pripremali odbranu i donosili teške odluke. Nažalost, zbog atmosfere koju imamo takvi ljudi se guraju u drugi plan – kaže Pušina za NAP.

#BiH