Članak

Reagiranje EP BIH na optužbe o korupciji

Elektroprivreda BiH je kompanija čije je poslovanje zasnovano na zakonima, njihovom dosljednom provođenju, poštivanju, trasparentnosti, stoji u saopćenju za javnost.

U vezi sa optužbama i komentarima šefa misije USAID-a u BiH Davida Bartha, iznesenim o Elektroprivredi BIH na promociji publikacije „5 priča o korupciji“ izdatoj od strane Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT, smatramo nužnim reagovati na iste, a s ciljem zaštite poslovnog ugleda i kredibiliteta najveće elektroprivredne kompanije u BiH, stoji u saopćenju Službe za komunikacije EPBiH, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Uprava Elektroprivrede BiH smatra krajnje neprimjerenim od strane visokog američkog zvaničnika komentarisanje netačnih informacija i paušalnih ocjena iza koji stoji jedna nevladina organizacija i iznošenje optužbi kojima se nanosi šteta ugledu naše kompanije. 

Podaci na osnovu kojih je gospodin Barth Elektroprivredu BiH izdvojio kao kompaniju koja zlupotrebljava javne nabavke,  su netačni i s naše strane već ranije  javno demantovani.

Ne sumnjamo da je  šefu misije USAID u BiH poznato da je Elektroprivreda BiH jedna od najvećih kompanija u državi, udružena u Koncern EPBiH sa sedam rudnika među najvećim u  regionu, da se radi o kompaniji koja ostvaruje prihod veći od milijardu KM. Vjerujemo  da na osnovu  samo ovih  izdvojenih informacija nije nužno potrebno  da gospodinu Barthu posebno naglašavamo da  kompanija  ovog profila ima i izuzeno veliki broj nabavki, da je po broju raspisanih tendera i njihovoj realizaciji najveći ugovorni organ u BiH. Godišnji prosjek nabavki je 4.400. U odnosu na  ovaj broj, 97 sudskih rješenja donesenih u korist žalitelja, o kojima govori visoki američki zvaničnik, koristeći kao izvor netačne informacije mreže ACCOUNT, predstavlja manje od 3 posto usvojenih, presuđenih žalbi  u odnosu na ukupan broj nabavki. Žalbe su uvažene i postupci ponovljeni. Naspram ovih podataka i činjenica bilo bi zanimljivo raspolagati podacima i činjenicama od strane mreže ACCOUNT  o broju  žalbi na njihov rad i  načinima njihovog rješavanja.

Krajnje nedopustivim i nekorektnim  smatramo i dovođenje u vezu smrti pet zeničkih rudara s javnim nabavkama, i u tom kontekstu iznošenje stavova kojima se može ili ima svjesna namjera utjecati na javno mnjenje i kreiranje slike o odgovornima i odgovornosti. Šef misije USAID-a  prezetiranom percepcijom tragičnog događaja u jami Raspotočje takođe ozbiljno  narušava  ugled  Elektroprivrede BiH koja je u posljednje tri godine u rudnike uložila cca 150 miliona KM s prevashodnim ciljem- stvaranje uslova za humaniji, sigurniji rad rudara.

Elektroprivreda BiH je kompanija čije je poslovanje zasnovano na zakonima, njihovom dosljednom provođenju, poštivanju, trasparentnosti. Gospodina Bartha pozivamo da svoje buduće ocjene Elektroprivrede BiH zasniva na ličnim iskustvima u našoj kompaniji. S naše strane postoji otvorenost za njihovu realizaciju.

Takođe, gospodina  Bartha pozivamo da svoje interesovanje za rudare konkretizuje i iskaže kroz pomaganje porodicama poginulih. Pomoć usmjerena njima može biti samo korisna, za razliku od pomoći koju pruža nevladinim organizacijama („zvijezdama granta“), jer finansiranje njihovog  neprofesionalizma znači samo štetu posebno uspješnim privrednim subjektima.   

 

 

 

 

                                                                                                    

#Biznis