Farmer Slobodan Duvnjak (24) jedan je od mnogih koji na cesti u Šujici kod Tomislavgrada prodaje livanjski sir. Kaže da se od toga može pristojno živjeti. Hvali se kako je sir kod njega kupovao i poznati glumac Aljoša Vučković.
- Ova sezona nam je propala. Nije bilo snijega, pa si i turiste mogao nabrojati na prste jedne ruke. Ali se ne žalim. Ne gomilamo velike zalihe sira, a ovo što imamo, nađe svoje mušterije – kaže Slobodan za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).
Slobodan ustaje oko sedam sati, a već u osam je na „radnom mjestu“. On je samo jedan od mnogih koji se iz okolnih sela Livna, Kupresa i Šujice svaki dan spuštaju do glavne ceste, kako bi prolaznicima ponudili svoje poljoprivredne proizovde, na prvom mjestu livanjski sir i med.
Otkako su 90-ih godina sukobi na ovim prostorima uništili poljoprivredne i stočarske zadruge, ljudi su se morali organizirati sami.
Brza cesta koja prolazi kroz Šujicu za većinu njih predstavlja jedini izvor prihoda. Glavna poveznica zapadnog dijela Bosne i Hercegovine sa centralnim dijelom zemlje i jugom, ali sa i Dalmacijom u Hrvatskoj, svakodnevno hrani stotine ljudi ovog kraja.
Slobodanova šestočlana porodica proizvodnjom livanjskog sira i pčelinjih proizvoda bavi se unazad pet generacija. Do 90-ih su radili za nekoliko uglednih dalmatinskih restorana, ali nakon agresije na BiH te veze više nisu mogli uspostaviti, pa je cesta njihova jedina „tržnica“.
- Livanjski sir mnogo je cijenjen diljem svijeta. Kažu da podsjeća na francuski sir grojer, koji se kao i livanjski proizvodi na porodičnim imanjima – kaže Slobodan za NAP, te dalje objašnjava.
- Potrebno je najmanje dva do dva i pol mjeseca da bi sir dobio zelenu buđ po sebi, što je jedini pouzdan znak da je sir uzrio i da je spreman za tržište. A do uzrijevanja, potrebno je prikupiti mlijeko od ovaca ili krava, odnijeti ga na sirište, zatim ocijediti u kalupe, a onda do uzrijevanja svakodnevno vršiti kontrolu i okretanje sira u kalupima. Kada sir već bude spreman u prepoznatljivim debelim kolutovima koji teže oko 2400 grama, prodaje se po cijeni od 15 KM za kilogram – kaže Slobodan. Objašnjava da njegova porodica mnogo ulaže u kvalitet.
- Mi ne smijemo imati lošu robu. Kada bi nam pao promet to bi praktično značilo i mnogo problema za cijelu porodicu jer osim proizvodnje i prodaje livanjskog sira, mi ne znamo šta bismo drugo mogli ovdje i raditi – kaže Slobodan.