Članak

Ovakav Zakon o radu je neprihvatljiv, ali zašto SSSBiH ne kaže da i oni snose dio krivice

Pune tri godine se pregovralao, a Savez je samo prijetio tužbama, a na kraju se uspjelo dogovriti samo smanjenje toplog obroka.

Radnici su panici zbog Prijedloga Zakona o radu, a koji je upućen u parlamentarnu proceduru, piše novinska agencija Patria.

Savez samostalnih sindikata BiH čini se konačno je i dobio pravu funkciju, iako godinama šute za opespravljena prava radnika, a pri tome zarađuju enormne cifre za obavljanje svojih funkcija. Većina je saglasna da novi Zakon o radu, u ovoj verziji, ne smije biti usvojen, ali niko do sada nije istakao činjenicu da je npr. prijašnja Vlada FBiH vodila velike pregovore sa Sindikatom, prije svega Salihom Krušćica, predsjednikom Sindikata državnih službenika u FBiH i Ismetom Bajramovićem, predjsednikom Saveza samoslatnih sindikata BiH  o tome kako kolektivni ugovor prilagoditi novom zakonu, a koji MMF traži.

Pune tri godine se pregovralao, a Savez je samo prijetio tužbama, a na kraju se uspjelo dogovriti samo smanjenje toplog obroka.

- Da su na vrijeme napravili dogovor i samo izmijenili kolektivni ugovor ne bi došlo do njegovog potpunog ukidanja, jer je on neprihvatljiv ovakav kakav jeste za MMF i Evropsku uniju. Sindikatima je nuđeno da se kolektivni ugovor prilagodi evropskim uvjetima, ali oni nisu pristali na to – istakao je naš izvor.

Uz svo razumijevanja zbog čega Sindikat ne želi ovaj zakon koji je premijer Fadil Novalić servirao na netransparentan i sumnjiv način, radnici se pitaju zašto i Sindikat ne prizna dio odgovornosti i krivice koju snosi za ovakvo stanje.

Podsjećamo na jednu situaciju iz 2014. godine kada je Krušćica za Patriju kazao kako u Vladi sjede ljudi koji su plaćeni da obezbijede plaće za korisnike koji se finansiraju iz budžeta, a kojih na svim nivoima u Federaciji ima oko 50.000.

- Kako i na koji način će to Vlada uraditi, to nije problem radnika – kazao je tada Kruščica, dodajući da konstatni pritisak na radnike koji se finansiraju iz budžeta ozbiljno može ugroziti cijeli sistem u Federaciji, počevši od obrazovnog i zdravstvenog pa sve do sigurnosnog sistema.

I, nakon što su isplaćene plaće sve je opet došlo u najbolji red, ali nisu pristajali na bilo kakve izmjene kolektivnog ugovora.

- Sindikat bi sada mogao objasniti zašto tada nisu pristajali da se jubilarne nagrade s 500 snize na 100 KM. Niko ovdje nije cvjećka, ali Sindikat posbeno treba pojasniti neke stvari kojih se sada sjećaju samo rijetki – ističe naš izvor.

#BiH