Članak

Zakon o radu ostaje na dnevnom redu, sjednicu napustili DF, SDP, SBB i Naša stranka

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je sa zakašnjenjem, a 49 delegata je prisutno, javlja reporter novinske agencije Patria.

12:52 Delegati SDP-a, SBB-a, DF-a i Naše stranke napustili su sjednicu, ali je nastavljeno daljnje održavanje iste. 

12:43 Prijedlog izmjena Zakona o radu ostaje na dnevnom redu nakon što nije prošao prijedlog da se ova tačka prolongira za narednu sjednicu.

Za skidanje s dnevnog reda glaslo je 18 delegata, 21 protiv i osam je bilo suzdržanih. Također usvojen je i kompletan dnevni red današnje sjednice.

12:17 Slaviša Šućur zatražio je pauzu od 15 minuta.

12:10 Predrag Kojović iz Naše stanke također traži skidanje Zakona o radu sa dnevnog reda.

- Ne vidim šta je problem prolongirati ga za deset ili 15 dana - istakao je Kojović.

12:06 Bošnjački delegat Fuad Hadžimehmedović (SBB) rekao je da je ovakav način neprimjeren.

- Morate priznati da se radi o klasičnom prebacivanju odgovornosti. Odgovornost je na krnjoj Vladi, gdje navodna većina ne funkcionira. Tražite podršku na silu. Pokušava se dobiti ovih nekoliko glasova za zakon. Obaveza Vlade je da provede dijalog. Potrebno je saslušati one koje to traže a to su radnici. Nisu tražili da ne ide zakon, vjerujem da su spremni povući i teške korake, ali mora se ostaviti dovoljno prostora. Povucite tačku, neka premijer pregovara dalje kao što je mogao to sinoć do 12 sati. Zašto je dozvolila Vladi da svu težinu prebaci u Dom naroda – rekao je on. 

12:05 Opozicija ne odustaje od zahtjeva da se prolongira izjašnjenje o Zakonu o radu i traže 10 do 15 dana dodatnih konsultacija, kada Zakon ponovo može doći na dnevni red.

11:41 Nakon što su delegati DF-a kazali da neće podržati dnevni red, Slaviša Šućur iz SDP-a zatražio je skidanje Zakona o radu s dnevnog reda.

- Mi nemamo ništa protiv da se Zakon nađe na nekoj od narednih sjednica za sedam ili deset dana - istakao je Šućur. 

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je sa zakašnjenjem, javlja reporter novinske agencije Patria.

Na ovoj sjednici u najavljenom dnevnom redu su Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godina i Prijedlog zakona o radu. Ispred zgrade Parlameta se održavaju demonstracije, a glavni cilj je da Zakon o radu ne prođe.

Predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) istakla je da se nada da će Zakon pak biti usvojen i da je ovo samo prvi korak.

- Nadamo se da neće niko praviti probleme, jer se zakon u Parlamentu može mijenjati. Vlast je otvorena za dijalog zbog toga smo na sjednicu i pozvali predstavnike Saveza samostalnih sindikata – istakla je Bradara

Poznato je da će zastupnici opozicionih političkih stranaka Saveza za bolju budućnost i Socijademokratske partije glasati protiv Prijedloga zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH. 

Protiv Prijedloga zakona o radu glasat će i zastupnici Demokratske fronte (DF) koja za sebe tvrdi da je opozicija Stranci demokratske akcije (SDA) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH), odnosno da je politička stranka suprotstavljena izvršnoj vlasti u Federaciji BiH. 

Sa druge strane DF zajedno sa SDA i HDZ-om BiH i dalje učestvuje u izvršnoj vlasti s obzirom na to da zadržava Milana Dunovića na mjestu potpredsjednika Federacije BiH, te samim tim što ima ministre u Vladi Federacije BiH čije ostavke još uvijek nisu prihvaćene. 

Ipak, delegati DF-a neće glasati za dnevni red, jer kako su istakli sve su saznali iz medija, a da je preozbiljna stvar da na vrijeme nisu dobili materijale.

#BiH