Članak

Vogel: Granice RS su vještački nastale na etničkom čišćenju

Evropska unija očajnički traži bilo kakvu strategiju za BiH, a hrvatska je inicijativa samo popunila taj vakuum, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Tobi Vogel, novinar i kolumnista ugled

Evropska unija očajnički traži bilo kakvu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, a hrvatska je inicijativa samo popunila taj vakuum, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Tobi Vogel, novinar i kolumnista uglednog lista European Voice sa sjedištem u Briselu.

- Čini se da ta inicijativa ima i neku podršku američke administracije i struktura unutar Evropske unije. Mislim da je zanimljiva ideja – kaže Vogel.

No, komentirajući ideju hrvatske šefice diplomatije Vesne Pusić da se BiH dopusti da potpiše kompletan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bez ispunjavanja uvjeta, Vogel kaže da mu taj koncept nije jasan.

- Ne razumijem zašto bi politički lideri koji su odbili reformu Sejdić-Finci iako bi za nju bili nagrađeni stupanjem na snagu SAA, sada odjednom prihvatili tu istu reformu, nakon što dobiju istu nagradu. Shavatam da politika uslovljavanja možda ne djeluje u BiH, ali ne vidim zašto bi odustajanje od uvjeta promijenilo bilo šta – kaže Vogel.

Prema njegovim riječima, američki predsjednik Barak Obama i evropski zvaničnici nisu diskutirali na nedavnom samitu o situaciji u BiH, iako su zaključci doneseni.

- Još uvijek to nije tako veliko pitanje iako je urgentno revidirati politiku prema BiH – ističe Vogel.

Govoreći o povlačenju paralela između situaciju na Krimu i Republike Srpske Vogel kaže da postoji sličnost u činjenici da „ni na jednom području nema nikakve diskriminacije prema većinskom narodu od države čiji su dio“.

- Ključna razlika između RS i Krima jeste u tome što je taj dio Ukrajine kohorentan region, dok su granice RS vještački nastale kroz etničko čišćenje i vojni pohod. Ako stoljetno prisustvo Rusa na Krimu njima daje „pravo“ na taj region, kakvo onda pravo RS ima na, primjerice dolinu Drine? – kaže Vogel. 

#BiH