Članak

Nismo u situaciji brzo ispuniti uslove MMF-a

Ante Krajina ministar finansija FBiH za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da BiH nije u situaciji da u kratkom roku ispuni tražene izmjene i dopune zakona i uredaba koje je od nas tražio MMF da b

Ante Krajina ministar finansija FBiH za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da BiH nije u situaciji da u kratkom roku ispuni tražene  izmjene i dopune zakona i uredaba koje je od nas tražila Misija Međunarodnog monetarnog fonda, da bismo mogli aplicirati za sljedeću, sedmu tranšu.

- Oni su otišli iz BiH sa stavom da kad mi riješimo ovo što trebamo, da se javimo kako bismo mogli potpisati dodatno pismo namjere i uputiti ga prema Odboru izvršnih direktora. Mi u Federaciji BiH moramo izmijeniti Zakon o izvršenju proračuna, gdje stoji da je prvi potpisnik samo ministar finansija, ne može taj sistem ovisiti o jednom čovjek. Na Vladi smo već usvojili i uputili prema parlamentima izmjene i dopune tog zakona i dodali da ako je ministar spriječen Vlada može imenovati osobu, ali treba to usvojiti u oba doma Parlamenta FBiH -  kazao je Krajina.

Podsjećamo,  polovinom marta, Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) napustila je Bosnu i Hercegovinu nezavršenog posla, odnosno šesti pregled kreditnog aranžmana nije uspješno okončan, a neispunjavanje uslova značit će i kašnjenje sedme tranše kredita blizu 100 miliona maraka, a koja je bila predviđena po isteku prvog kvartala.

Krajina je naglasio da se na državnoj razini treba usvojiti zakon o akcizama na duhan i duhanske prerađevine. A i da Republika Srpska mora napraviti jednu izmjenu, jer oni imaju u jednom od  zakona odredbu kojom se onemogućava da četiri Porezne uprave mogu neometano razmjenjivati podatke između sebe. Govoreći o Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Krajina je kazao da u mjerama MMF- a koje trebaju izvršiti to nije stavljeno kao uslov.

- Ali u svakom slučaju neusvajanje ovog zakona može imati samo negativne konotacije vezano za bilo koju državu koja radi međunarodni promet jer u tom slučaju pored ovih provjera koje se standardno rade u doznakama sredstava između država i banaka, morat će se raditi dodatne provjere i kontrole, to će samo otežavati i usporavati promet. Ništa dobroga u tome nema – naglasio je Krajina.

Ukupna vrijednost dvogodišnjeg kreditnog aranžmana sa MMF-om je oko 1,2 milijarde maraka, a do sada je BiH već iskoristila polovicu tih sredstava.

#BiH