Članak

U Banjoj Luci završena obnova 45 kuća nakon poplava

EU je za sanaciju stambenog fonda u Lazarevu izdvojila oko 280.000 EUR (560.000 KM), dok ukupna predviđena investicija EU u sanaciju 203 stambene jedinice na području Banja Luke iznosi više od 880,000

Završena je sanacija 45 prioritetnih stambenih jedinica u Banja Luci u okviru Programa EU za oporavak od poplava, dok su radovi na 21 u toku. Ove stambene jedinice se nalaze u banjalučkom naselju Lazarevo, koje je pretrpjelo značajne štete tokom poplava u maju 2014, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

EU je za sanaciju stambenog fonda u Lazarevu izdvojila oko 280.000 EUR (560.000 KM), dok ukupna predviđena investicija EU u sanaciju 203 stambene jedinice na području Banja Luke iznosi više od 880,000 EUR (1.7 miliona KM).

Naselje Lazarevo je nedavno posjetio Massimo Mina, šef Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, koji se susreo sa porodicama čiji su domovi sanirani finansijskim sredstvima EU.  - Lijepo je vidjeti da pomoć EU unosi pozitivne promjene u živote ljudi, koji su u poplavama izgubili svoje domove - kaže Mina.

Useljenje u saniran dom je svakako donijelo pozitivnu promjenu u život porodice Zorana Tešnovića, koji naglašava da se ne može dovoljno zahvaliti na pruženoj pomoći.

- Jedno od moje troje troje djece boluje od Westovog sindroma. Vlaga koja se zadržala u kući dodatno je pogoršavala njeno zdravstveno stanje, rezultirajući sa 3 do 5 napadaja dnevno - objašnjava Zoran.

Do pozitivne promjene je došlo i u porodici Gostimira Kovačevića.

- Pored pomoći u sanaciji kuće, izvođač radova koje finansira EU prepoznao je izvanredne zanatske vještine mog sina i angažovao ga - kaže Gostimir.
 
Pored 66 stambenih jedinica koje su obuhvaćene fazom prioritetne sanacije, EU trenutno vrši odabir dodatnih 137 korisnika koji su aplicirali putem javnog poziva.

- Javni poziv koji je obuhvatio i područje Banja Luke zatvoren je 12. novembra. Naša namjera je što prije obraditi prijave i započeti sanacione radove, te omogućiti povratak kući što većem broju ljudi prije zime - zaključuje Mina. 

Postoje porodice kako u Lazarevu, tako i u drugim područjima ugroženim poplavama, kojima se nažalost neće moći pružiti pomoć u okviru EU Programa za oporavak od poplava zbog fokusa Programa na brzu sanaciju oštećenih, a ne obnovu uništenih domova - budući da su u mnogim slučajevima uništene kuće locirane na klizištima, prije početka radova na obnovi potrebno je izvršiti pažljivu procjenu rizika i pripremne radove. Obnova uništenih stambenih jedinica će biti dio naredne faze podrške EU u oporavku od poplava, koja je trenutno u pripremi. 
 
Porodica Svetlane Umičević spada u ovu kategoriju - velika količine vlage u zemlji ispod njene kuće rezultirala je urušavanjem konstrukcije.

- Jasno je da kuća sada mora biti izgrađena iz temelja. Stoga molim za pomoć sve one koji brinu o ovakvim slučajevima - apeluje Svetlana, koja privremeno živi kod prijatelja sa mužem, dvoje male djece i svekrvom.

Rješavanje izazovnih slučajeva poput Svetlaninog zahtijeva koordinirani pristup i odlučne poteze svih uključenih kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija. Ovo je jasan primjer širih izazova s kojima se suočavaju predstavnici vlasti u BiH koji predvode sveobuhvatni proces oporavka od poplava.

#BiH