Članak

Presuda na današnji dan: Sarajlije nikada neće zaboraviti zloglasnog Galića

ICTY osudio Galića, komandanta bosanskih Srba tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1994. godine.

Na današnji dan prije osam godina, Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudilo je Stanislava Galića, komandanta bosanskih Srba tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1994. godine na doživotni zatvor, zbog "terora nad civilnim stanovništvom", piše bh. novinska agencija Patria.

Ovo je bio prvi put da je ICTY konačnom presudom izrekao najtežu kaznu predviđenu statutom. Optužba je tražila doživotni zatvor za Galića, komandanta Romanijskog korpusa od septembra 1992. do avgusta 1994., jedinice koja je držala pod opsadom Sarajevo. On je prvi optuženi od ICTY-a kojem se sudilo za opsadu Sarajeva.

Ovaj "srednjovjekovni pakao", kako ga je nazvala glavna tužiteljica, koji je trajao 44 mjeseca, što se smatra najdužom opsadom u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, praćen je televizijskim kamerama cijeloga svijeta, a da međunarodna zajednica nije bila u stanju da ga okonča.

Dnevno je na Sarajevo padalo 329 projektila, a tokom opsade, grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države što je uzrokovalo nestašicu hrane, električne energije, plina, lijekova i vode. Upravo su u redovima za hljeb i vodu Sarajlije često stradavale od snajperista sa srpskih položaja oko Sarajeva.

Tokom 1.425 dana opsade, jedinice bivše Vojske Republike Srpske (VRS) pod komandom Radovana Karadžića i Ratka Mladića u Sarajevu su ubile 11.541 osobu od čega je 1.600 djece. Prve žrtve koje su u Sarajevu poginule od snajpera su Olga Sučić i Suada Dilberović po kojima se danas zove nekadašnji most Vrbanja.

Kako je Sarajevo izgledalo 1992. godine ispred zgrade Predsjedništva BiH prema bolnici Koševo pogledajte u videu.

#BiH