Članak

Parlamentarci imaju zamjerke na rad Vijeća ministara

Mladen Bosić je kazao da se nada da su svi ovdje svjesni razmjera katastrofe i da može reći da institucije nisu položile ispit, a da se Vijeće ministara nije sastalo prva tri dana nesreće.

Tokom rasprave o razmatranju Informacije o posljedicama prirodne nesreće Mirsad Mešić, poslanik SDP-a pohvalio je pripadnike Oružanih snaga BiH, ali je napomenuo da su FTV i BHT spavali tokom nesreće.

- Ono što me zabrinjava jeste da OSBiH imaju banalan problem u vezi s helikopterima, jer sam saznao da helikopteri ne mogu da lete jer im fali pakna ili neki dio. Ja sam dobio spisak tih stvari koje nedostaju da bi helikopteri bili operativni. Prema izjavama pilota da smo imali sve naše helikoptere na raspolaganju ne bi nam trebala međunarodna pomoć - kazao je Mešić. On je predložio zaključak u kojem se zadužuje VM da izdvoji sredstva za osposobljavanje helikopterskih snaga. 

Mladen Bosić, predsjednik i poslanik SDS-a je pak kazao da se nada da su svi ovdje svjesni razmjera katastrofe i da može reći da institucije nisu položile ispit.

- Nemojte mi molim vas reći da je to ubiranje političkih poena. Vlast će uvijek reći ako ne radi kako treba da je to ubiranje političkih poena. Ako kažemo da se Savjet ministara nije sastao prva tri dana katastrofe. Vaši zaključi su sa sjednice 21. i 22. maja pa šta ste radili ranije, gdje su vam zaključi. Pa nemojte pričati da ste radili. Ovo je katastrofa, pa ja ne mogu da vjerujem da ovdje iko ima ko misli da su institucije, a posebno VM radio sve kako treba - kaže Bosić, dodajući da su ljudi mravi naspram sile koja se desila.

- Mi pričamo šta se trebalo uraditi prije poplava, šta je trebalo za vrijeme i šta treba poslije. Svake godine nas zadesi neka nesreća. I mi nemamo sistem u čitavoj BiH koji treba da u takvim situacijama reaguje- dodao je Bosić.

On je poručio da će tražiti i formiranje istražne komisije da utvrdi ko je odgovoran za nasipe, za nefunkcioniranje koordinacije.

- Filozofiranje šta je čija nadležnost je direktan primjer nefunkcioniranja ovog društva u moralnom smislu. Ovo ne treba da bude samo sjednica gdje će biti prezentiran izvještaj Vijeća ministara - dodao je Bosić dajući zaključke da izvršna vlast VM izvrši preraspodjelu budžeta, jer nije dovoljna po jedna dnevnica. 

- VM mora da pretrese budžet i izdvoji bar sto miliona KM - dodao je Bosić, precizirajući da se vrati 540 hiljada SDS-u, a da će oni ta sredstva dati u humanitarne svrh, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Drago Kalabic poslanik SNSD je kazao da nema onih koji nisu krivi, te da ovaj problem ne traje od jučer, nego 20 godina.

- Oni koji su podijelili ovu zemlju ne mogu sada pitati sta je s nasipima. Mi ćemo u izvještajima sve kazati. Nema ovdje svetaca niti onih koji su došli iz manastira - kaže Kalabić.

Milorad Živković je kazao da ne treba trošiti vrijeme na raspravu o pojedinačnim slučajevima.

- Dajte da raspravljamo o tome šta možemo uraditi za ove ljude koji su nas izabrali. Nek se institucije ako ih ima time bave. Dajte zaključke VM, a nek oni kažu mogu li to ispuniti - kazao je Živković.

Beriz Belkić, poslanik SBiH kazao je da se ne mogu pohvaliti da su brzo regirali.

- Pravo pitanje je šta se sada može učiniti i nadam se da će institucije dati precizne podatke da se suočimo s problemima. Nadam se da će se napraviti projekat sancije, ali šta sada učiniti. S čime ćemo ovu zemlju razvijati. Treba donijeti odluku o usvajanju inicijativa. Sva sredstva koja proizilaze iz ovih zaključaka usmjeriti u ovom pravcu. Možemo usvojiti zakone koje imaju veze sa poslovanjem preduzeća, prije svega mislim na sprječavanje pranja novca - kaže Belkić, te dodao da se treba podržati i rebalans budžeta kada bude na jedan realan način urađen.

Raspravu su obilježila prepucavanja poslanika iz RS u kojoj su najbučniji bili Slavko Jovičić, Aleksandra Pandurevic, Darko Babalj, Milica Marković i drugi.

Nakon polusatne pauze koju je zatražio SBB nastavljena su repliciranja poslanika SDS-a i SNSD-a. Denis Becirović iz SDP-a kazao je da danas streba iskazati jedinstvo i solidarnost.

- Sada moramo ostaviti po strani sve ideološke, stranačke priče. Predlažem i da se ukinu replike i da odmah po obavljenoj raspravi glasamo o svim zaključcima - kazao je Bećirović dodajući da je važno pitanje u ovom trenutku šta je sa okvrinim zakonom o spašavanju kojeg imaju.

- Javno postavljam pitanje ko je odgovoran da do ovog momenta nije proglašeno stanje prirodne nesreće u BiH. I ja pretpostavljam zašto, ali nemamo precizan odgovor koji su to razlozi,  zbog čega je to neko spriječio. Na kraju koja je svrha ove sjednice, ovo je preliminarna informacija VM i samo možemo da predložimo zaključke - kazao je Bećirović.

On je u nastavku predložio čak 11 zaključaka među kojima su upućene i zahvale svima koji su spašavali živote u poplavama.

- PD BiH poziva sve nivoe vlasti na rebalanse budžeta i EU da izvrši dodatno razumijevanje za BiH te da u procesu pružanja pomoći BiH tretiraju kao zemlju s kandidatskim statusom. PD traži od VM da u roku od 30 dana sačini informaciju o neadekvatnom povišenju cijena. PD posebno treba da pohvali OS BiH i da pozovemo sve nivoe vlasti tokom zbrinjavanja stanovništva posebno obrati pažnju na nabavku pumpi, isušivača, lijekova, hemikalije i prevozna sredstva - kazao je Bećirović.

Božo Ljubić također je bio jako oštar u svom osvrtu pred kolegama te je kazao da je jasno da u ovoj državi nema sistema.

- BiH nema Zavod za javno zdravstvo na razini države i ne može mi niko reći da to nije važno. WHO ima sistem praćenja epidemiološke situacije, a mi...sve zaključke treba na jedan način treba razmotriti. Smatram da trebamo pristupiti rebalansu budžetu, iako to nema u našem zakonodavstvu. Treba napraviti fond kojim će se  omogućiti poplavljenim područjima da nastave raditi - kazao je Ljubić.

Šefik Džaferović je kazao da je mnogo onoga što se danas čulo na bazi diskusije, a ne replike. 

- Ovo sto mi proživljavamo je nesto čime ćemo se baviti dugo vremena. Zao mi je gosp. Bevanda što vas nisam vidio odmah 14. maja. Mi smo tada imali sjednicu. Kad se desila poplava u Njemačkoj, Merkel je odmah bila u čizmama s narodom, žao mi je sto nisam vidio vas. Ja znam da su nadležnosti VM manje nego u Srbiji, Njemačkoj, ali vi ste VM BiH i imate i nadležnosti koordinacije. Mi smo morali imati vas 15. maja potpuno operativne. Niste na pravi način odgovorili izazovima vremena i problemima. To je moja ocjena - kazao je Džaferović.

Džaferović je kazao da je VM bilo umrtvljeno, te da sada ne može ni nabrojati šta sve Vijeće ministara treba da uradi, kao i da je trebalo proglasiti stanje prirodne nesreće na području BiH.

- Ova država će morati uraditi sve da se vrati u prvobitno stanje. To će morati uraditi država. Ne znam koliko će nam novca trebati, ali posmatrao sam budžete i tamo jm puno stavki koje usmjeravaju sredstva u određene stavke. Ukoliko bismo to preusmjerili možemo naći pola milijarde novca - kazao je Džaferović.

Vjekoslav Bevanda odgovorio je Džaferoviću na pitanje zašto nije proglašeno stanje prirodne nesreće i dan žalosti.

- Stanje prirodne nesreće nije proglašeno jer u VM mada je najavljeno nikad nije došao zahtjev za proglašenje i tu je završena priča. Dan žalosti nije proglašen, jer ja ga sam ne mogu proglasiti. Iz svega ovoga ja i Ljubić nismo radili svoj posao, pa ću reći da se ne stidim da sam koristeći svoje veze dovezao četiri helikoptera iz Hrvatske i Slovenije. Amoralno je dok je sve bilo ugroženo da ja uzmem helikopter da letim dok na krovovima čekaju djeca da ih se spasi i ja sam to rekao već 15. maja - kazao je Bevanda.

On je kazao da su neki političari helikopterima vukli TV ekipe snimajući svoje odlaske na poplavljena područja. 


 

 

#BiH