Članak

Stručnjaci upozorili: ISIL nije mogao nastati bez podrške velikih sila

Islamska država je snažna i drži teritorije, ima podršku sunita i u Iraku i u Siriji, koristi vojnu taktiku koja je kombinacija gerilskog i frontalnog načina ratovanja, nikako ne drži teritorij po sva

U martu 2011. izbio je rat u Siriji i tada su mnogi vjerovali da će Bašar al-Asad biti brzo svrgnut sa vlasti poput mnogih drugih lidera tokom arapskog proljeća. No, to se nije desilo. Asad je još na vlasti. Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović analizirao je u magazinu Global na BHT1 trenutno stanje u Siriji, objasnio zbog čega i Turskoj i Siriji odgovara postojanje ISIL-a, kako je zapad podržao IS, te zbog čega je Rusiji važno da se zapad uključi u uništenje ISIL-a.

- Islamska država je snažna i drži teritorije, ima podršku sunita i u Iraku i u Siriji, koristi vojnu taktiku koja je kombinacija gerilskog i frontalnog načina ratovanja, nikako ne drži teritorij po svaku cijenu, nego se povlaći i konsoldira snage na drugom frontu, tako da su poslije zauzimanja Tikrita od strane iračke Vlade oni zauzeli mjesto Ramadi 110 kilometara od Bagdada. Znači, odmah su odgovorili na poteze iračke Vlade – objašnjava Bećirović strategiju ratovanja ISIL-a., prenosi bh. novinska agencija Patria.

Situacija je komplikovana, kaže ovaj stručnjak za Bliski istok. Pobunjeničke skupine se bore jedna protiv drugih i bila kakvo intervencija vojna sa strane je skoro nemoguća u takvim uslovima. Kada je riječ o samom režimu Bašar al-Asad, on je dosta stabilan na teritoriji kojom kontrološe. To je, kaže, ustvari jedna minimalna teritorija koja se pokušava koristiti za stvaranje - nekada u budućnosti - Alavitske države ukoliko dođe do raspada Sirije.

Na pitanje da li je Putinova inicijativa da se stvori savez između zapada i Asada u borbi protiv ISIL-a realna, Bećirović kaže da inicijativa jeste izgledna prije svega jer Putin koristi sirijsku krizu za dva cilja: da se vrati na međunarodnu scenu poslije izolacije i uvedenih sankcija zbog rata u Ukrajini i da zaštiti svoje vojne i političke, geopolitičke interese tj, vojne luku Tartus koja je vojna ruska baza na obalama Sirije i da u slučaju raspada Sirije dođe do razglašenja samostalne Alavitske države na obalama Sirije.

- Putin vrlo dobro zna da će ISIL predstavljati prijetnju u budućnosti Rusiji, a nikako Americi u ovom periodu i zbog toga želi da okupi sve snage da se obraćuna sa ISIL-om a to jeste obračunavanje sa nekim svojim budućim protivnikom, i to je jedno preventivno djelovanje Vladimira Putina i Rusije a istovremeno Putin gleda da zaštiti svoj politički interes i svoje saveznike kao što je režim Bašar al-Asada – smatra Bećirović, prenosi Patria.

Prije tri godine Rusija je bila spremana da razgovara o budućnosti Sirije bez Asada, ali tada zapad nije htio srađivati sa Moskvom. Posljedica toga je velika izbjeglička kriza, u Siriji više od 200.000 mrtvih. Na pitanje da li je zapad tada propustio rješenje i sada se bavi posljedicama te krize, Bećirović kaže da je zapad propustio mnoga rješenja, ne samo kada je u pitanju Bliski istok.

- Mi se možemo sjetiti i krize koja je nastala raspadom Jugoslavije. Koliko je trebalo zapadu da pronađe rješenje. Zapad je zakasnio kada je u pitanju Sirija, i općenito Bliski istok, ali zapad tu ima i svoje strateške interese, jer jednostavno Islamska država nije nastala sama po sebi, ona nije mogla nastati bez volje određenih velikih sila ili da kažem i podrše tih sila, jer ona sada funkciniše u punom svom kapacitetu, možda i bolje nego neke susjedne države – kaže Bećirović te dodaje da se sada pokušava spasiti što se spasiti može.

- Zapad pokušava zaštiti svoje interese, pa i interese susjednih država, prije svega Saudijske Arabije i Izraela. Rusija je na Bliskom istoku puno važnije faktor nego što je u globalnim odnosima pa štiteći svoje interese štiti i režim Asada – kaže Bećirović.

Što se tiče uloge Turske u borbi protiv ISIL-a Bećirović objašnjava kako Turska prečutno podržava ISIL jer joj je ISIL potreban kao ravnoteža zbog PKK stranke i Kurda u Siriji koji su miljenici Amerike, Rusije pa i samog Asada, i zbog toga joj nije u interesu da ISIL bude uništen sve dok se Turska ne pozicinira u samoj Siriji. No, takav stav Turske odgovara i samom režimu Bašar al-Asada jer dok postoji ISIL njegov režim je važan i za zapad i za saveznike a za Rusiju konstantno, prenosi Patria.

 

#BiH