Članak

Francuski ustavni sud podržao Macronovu penzionu reformu: Starosna dob podiže se s 62 na 64 godine

Milioni ljudi u Francuskoj demonstriraju i štrajkuju od sredine januara zbog protivljenja penzionoj reformi.

(Patria) - Francuski ustavni sud odlučio je jučer u korist najspornijeg dijela prijedloga penzione reforme predsjednika Emmanuela Macrona, kojim se zakonska dob za odlazak u penziju podiže sa 62 na 64 godine.

Međutim, blokirano je nekoliko drugih mjera, uključujući "senior indeks" čiji je cilj poticanje zapošljavanja starijih radnika. Neki od njih dodani su kao "zaslađivači" u prijedlog zakona, kako bi bio prihvatljiviji sindikalcima i opozicionim zastupnicima, piše Politico.

- Ustavni sud ispitao je primjenu članova na koje se pozvala vlada i utvrdio je da nijedna od prijava nije bila u suprotnosti s pravilima Nacionalne skupštine - rekao je jučer jedan od dužnosnika suda.

Vlada se našla na meti kritika tokom parlamentarnih rasprava o reformama jer se pozvala na kontroverzni ustavni manevar, poznat kao član 49.3, kao i na druge poteze koji su ograničili rasprave u parlamentu.

Macronova odluka da zaobiđe parlament i nametne svoju krajnje nepopularnu penzionu reformu prošlog mjeseca dovela je do produžene krize, s blokadom parlamenta i kontinuiranim protestima.

Iako je Vijeće dalo zeleno svjetlo glavnoj mjeri plana, malo je vjerovatno da će ugušiti prostestni pokret koji je potresao Francusku. Odaziv na gotovo sedmične proteste je u opadanju, ali neki su sindikati upozorili da će nastaviti protestovati protiv penzione reforme.

Francuski ustavni sud, koje se sastoji od devet politički imenovanih sudija, imao je zadatak odlučiti je li predložena revizija penzija u skladu s francuskim ustavom, naročito kada je u pitanju procedura usvajanja. Njegova povoljna presuda bila je posljednja prepreka za vladu prije nego što prijedlog postane zakon.

Djelimično odbijanje prijedloga zakona paradoksalno otvara vrata za dodatne razgovore između vlade i sindikata jer će oni biti zainteresovani da se odbijene mjere kasnije ponovno uvedu, prenosi Nacional.hr. Francuski predsjednik pozvao je sindikate na razgovore u Elizejskoj palači u utorak.

Sud je također odbacio zahtjev opozicionih zastupnika da se omogući prvi korak u organizaciji referenduma o postavljanju zakonske dobi za odlazak u penziju na 62 godine.

#Svijet #Francuska #EmmanuelMacron #Reforme