Članak

FIJASKO FAŠISTE PUTINA - ANTIFAŠIZAM I AGRESIJA NE MOGU ZAJEDNO Ahatović: Moskovska parada oskudnosti ili ruska maskirovka za Ukrajinu?

Vojna parada na moskovskom Crvenom trgu totalni je fijasko ruskog predsjednika Vladimira Putina, ocjenjuje u razgovoru za Novinsku agenciju Patria vojni analitičar Nedžad Ahatović.

(Patria) - Vojna parada na moskovskom Crvenom trgu totalni je fijasko ruskog predsjednika Vladimira Putina, ocjenjuje u razgovoru za Novinsku agenciju Patria vojni analitičar Nedžad Ahatović.

No, kaže, i ne treba baš podlijegati takvom utisku, s obzirom na to da je ključni element svake moderne vojne, a i političke strategije - informacija.

- Zavaravanje neprijatelja u tom pogledu i onemogućavanje pravilne procjene situacije na terenu je taktika koju Rusija uspješno upotrebljava još od doba Napoleonovih ratova. Postoji čak i poseban naziv za tu specifičnu taktiku koja se stotinama godina izučava na ruskim vojnim akademijama - maskirovka.

Ruska maskirovka je, najjednostavnije rečeno, skup procesa namijenjenih za obmanu, zbunjivanje te miješanje u neprijateljsko skupljanje podataka u svim područjima ruskih planova, ciljeva, snaga i slabosti. Temelji se na pet oblika - prikrivanje, imitacija, simulacija, demonstracija i dezinformacija. Pritom se određuju dostupni resursi - vrijeme, teren, ljudstvo i tehničke mogućnosti.

Naposljetku se uzimaju u obzir neprijateljske mogućnosti i protumjere - neprijateljski nadzor, izviđanje i mogućnosti obavještajne službe. Zaključno s tim, neprijatelj bi trebao pravovremeno detektirati lažnu informaciju, ali ni po koju cijenu ne smije pravovremeno i potvrditi da je ona uistinu lažna.

Možda je fijasko o kojem govorimo namjerno fingiran kako bi izgledalo da se Rusija muči. Ruse je strašno opasno potcjenjivati i otpisivati prije vremena - smatra Ahatović.

Crvenim trgom prošao je jedan jedini tenk (Foto: Twitter)

Na naše pitanje nije li paradoksalno, pa čak i nebulozno da Moskva usred jednogodišnje invazije na Ukrajinu obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, Ahatović kaže da ruska tradicija govori suprotno.

- Naime, 7. novembra 1941., kada su njemačke snage bile na svega par desetaka kliometara od Moskve, (Josif) Staljin upriličio je paradu sa koje su vojnici i oprema otišli pravo na front za odbranu glavnog grada tadašnjeg SSSR-a.

Na tu, kao i na ovu ovogodišnju paradu treba gledati kao poticaj moralu stanovništva koje sve više propituje odluke svoga vladara, iako za sada tiho i po kuloarima. Samo obilježavanje pobjede nad fašizmom svakako ne pada na 9. maj, već na 8. maj, kada je kapitulacija i potpisana.

Ja ne bih rekao paradoksalno i nebulozno, ja bih to nazvao licemjernim, jer i Hitler je Drugi svjetski rat započeo zato što su etnički Nijemci bili ugroženi u poljskom gradu Gdanjsku i okolini. No, stvarni motivi su mu, kao i Putinu, bili sasvim drugačiji - navodi Ahatović.

Na paradi 2020. prodefilovale su desetine tenkova (Foto: Twitter)

Ističe da je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina na ovogodišnjoj paradi bio kraći nego obično, bez nekih velikih najava, sa par već izlizanih fraza i bez pominjanja ostvarenih pobjeda u Ukrajini.

- Nije bilo najava novih borbenih djelovanja u Ukrajini, osim što je ponovio da Rusija tamo ratuje protiv cijelog zapadnog svijeta. Kritiku je uputio zapadnoj globalističkoj eliti i optužio ih za izazivanje konflikta u svijetu, a po prvi put i sa posebnim pijetetom je pomenuo i Kinu u smislu njihovih žrtava u toku Drugog svjetskog rata u borbi protiv imperijalnog Japana, kojeg je sa SAD-om i Velikom Britanijom svrstao u sile koje izazivaju Rusiju da pokaže svoju stvarnu moć.

Još jednom je potcrtao da monopolarni i bipolarni svijet ne mogu funkcionisati u modernom vremenu i da se Rusija zalaže za multipolarni svijet u kojem neće biti nametanja tuđih vrijednosti.

Njegov govor je bio skromniji i povučeniji nego inače, baš kao i koncept cijele parade. To može značiti nekoliko stvari. Iako mu to možda nije bila namjera, ali i govor i parada su ostavili utisak da mu ne ide dobro, ili je sve to bila namjera kako bi se Ukrajina, ne razmišljajući mnogo, zaletjela u ofanzivu na koju je strašan odgovor vjerovatno već pripremljen - mišljenja je Ahatović.

Ahatović: Možda je u pitanju Putinova velika strategija obmane (Foto: Arhiv)

Tokom prekjučerašnje vojne parade u Moskvi, na kojoj inače Rusija koristi priliku da se razmeće svojom vojskom i savremenim naoružanjem, Crvenim trgom prodefilovao je samo jedan jedini tenk. I to onaj tipa T-34, proizveden prije 89 godina - prije nego što je Vladimir Putin uopšte i rođen. Uz tenka, prikazano je i nekoliko raketnih sistema i oklopnih vozila, dok avioni Crveni trg nisu nadlijedali.

- U pravu ste, na paradi 9. maja ponovo nije bilo zrakoplovnog ešalona kao i prošle godine. No, to nije cijela priča. Ovoga puta nije bilo ni ešalona artiljerije KOV-a, ni tenkovskog ešalona, samo ešalon PZO velikog dometa sa S-400. Artiljerijsko-raketni ešalon, koji se sastojao od SS-26 Iskander i SS-29 Yars sa nuklearnim projektilima.

Najraznovrsniji je bio ešalon borbenih oklopnih vozila pješaštva, gdje smo vidjeli par BTR 80, BOV GAZ Tigr, Ural i Kamaz Tajfun, Z-STZ i na kraju novitet BOV Bumerang. Niti jednog tenka T-14 Armata, T-90 ili T-72, kao ni oklopnih transportera BMP.

Niti jednog PZO sistema malog i srednjeg dometa OSA, TOR M 1 ili Pantsir S-1/2, niti jednog VBR-a, pa ni starijih BM-21 GRAD. Niti jedne vučne ili samohodne haubice ili tremobarskih VBR-ova TOS.

Ništa od toga nismo vidjeli, a sve je to sa još nekim elementima bilo sastavni dio kopnenog ešalona parade, i to godinama. Dio te opreme slupan je u protekloj godini dana u Ukrajini od strane tamošnjih branilaca zahvaljujući bespredmetno i otužno glupim vojnim odlukama ruskog vojnog vrha - ocjenjuje Ahatović.

Prema njegovim riječima, drugi dio čuva se u strategijskoj rezervi za slučaj proširenja rata s NATO-om, zbog čega Rusija ne može da angažuje veći broj snaga u Ukrajini od onih koje se trenutno tamo nalaze.

- Tu je i intenzivna obuka mobilizovanih vojnika na svoj toj opremi, a kao što rekoh, možda je sve to dio Putinove velike strategije obmane. U svakom slučaju, ova parada ostat će upamćena po oskudnosti prikazanih vojnih ešalona, kao i po činjenici da nije bilo marša besmrtnog puka u kojem se Rusi sjećaju palih boraca u toku velikog Otadžbinskog rata 1941-1945. - zaključuje Ahatović u razgovoru za Patriju.

(D. Kovač)

#BiH #Rusija #VladimirPutin #Moskva #DelvinKovač