Članak

Osmišljen plan: Vučić je prije 2,5 godine dogovorio ruski kredit u avionima i raketnim sistemima

Mnogi će reći kako je ovaj ruski robni kredit samo nastavak sapunice o NATO-u na Balkanu, koje su počele demonstracijama na ulicama Podgorice.

Priča o srpskoj kupovini oružja ima svoju daleko dublju pozadinu i poruku od ove o kojoj se do sada govorilo. U Bosni i Hercegovini ne razumiju najbolje ovu trgovinu, ali precizno je tumače iz ugla države koja je već stradala od srpske politike i oružja. Vjerovatno je, nakon objave premijera Srbije Aleksandra Vučića ovolikoj kupovini ruskog oružja, nastupila zabrinutost na Zapadu, piše novinska agencija Patria.

Vučić ovim prekida priču o eventualnoj neutralnosti Srbije i političkom i vojnom okretanju prema Moskvi. Konačno, definitivnu kupovinu ruskog oružja dogovorio je upravo Aleksandar Vučić.  

U martu 2011. godine bili su prvi preliminarni pregovori o eventualnom kreditu za oružje od Rusije. Tadašnja Vlada je sa zazorom ipak odgodila razgovore o ovom kreditu. Navodno, tada je okvirno ponuđeno Srbiji 10 milijardi dolara, a tri milijarde bi bile za rusko oružje.

Nešto kasnije se govorilo o 7 milijardi robnog kredita u vojnoj opremi. Čak se spominjalo u medijima kako je prijedlog došao upravo od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nešto kasnije 23. i 24. maja 2013. godine u Moskvi su se sastali ministri odbrane Sergej Šojgu i Aleksandar Vučić i definitivno dogovorili robni kredit u vidu ruskog oružja. Pitanje je samo visina iznosa tog kredita: Ili tri ili sedam milijardi dolara?

Tada je dogovorena kupovina „miga 29.M2“ i „suhoja 30“, te je ponuđen raketni sistem „buk“. U stalnim kasnijim razgovorima ruskih i srpskih partnera stvari su se vratile na dvadesetak aviona „suhoj 30“ i veći broj modernih raketnih sistema „S 300“.  

Dakle, Vučić je još prije dvije i po godine dogovorio sve detalje ovog kredita. Danas izjavljuje: „Pitajte zemlje u okruženju šta će nam to oružje“. Vučić priznaje da su sve zemlje u okruženju u NATO-u, a samo Srbija nije.

Zašto bi uopšte trebao argument konfrontacije, ako je u pitanju neutralnost Srbije? Dakle, nakon ovog robnog kredita Srbija više nije neutralna.

Mnogi će reći kako je ovaj ruski robni kredit samo nastavak sapunice o NATO-u na Balkanu, koje su počele demonstracijama na ulicama Podgorice.                  

#Region