Članak

I pored napetosti između Ukrajine i Rusije: Nestašica gasa u BiH više neće biti

Građani Sarajeva, koji dobro pamte ruski prekid dostave gasa za Ukrajinu u januaru 2009. godine. Tada je preko noći glavni grad ostao bez energenta, pa je nastala panična potraga za bilo kakvim elektr

Nakon najava da će zbog prevelikih dugova Rusija zavrnuti dotok gasa Ukrajini, u BiH su počele brige, jer smo pred još jednom zimom za koju uobičajeno najavljuju rekordno niske temperature, piše bh. novinska agencija Patria

Građani Sarajeva dobro pamte ruski prekid dostave gasa za Ukrajinu u januaru 2009. godine. Tada je preko noći glavni grad ostao bez energenta, pa je nastala panična potraga za bilo kakvim električnim pećima.

Na svu sreću takva katastrofa se ne može ponoviti. Naime, kada je Evropa doživjela ozbiljne energetske udarce tog januara 2009. godine, kada su ugroženi bili i građani i industrija koja se 80- postotno oslanja na gas, znalo se da će se pronaći alternativno rješenje.

Sjeverni tok kao rješenje

Za samo 21 mjesec napravljena je nova maršruta gasovoda. Riječ je o alternativnom pravcu Sjevernom toku, koji je povezao Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora. Projekat je koštao 7,4 milijarde eura. Napravio ga je Gasprom sa moćnim privatnim evropskim firmama, njemačkim Vinterštalom i E.ON-om, holandskim Gasuinom i francuskim GDF Suecom.

Ove firme su i gigantski ditributeri gasa pa je vrlo lako moguće da u slučaju nestašice BH Gas upravo  od njih kupi potrebne količine energenta. Preko Sjevernog toka je moguće, iako komplicirano, snabdijevanje do Mađarske, na Srbiju do BiH. Činjenica je da BiH ima dvadesetogodišnji ugovor sa Gaspromom, koji je važeći od 1998. do 2018. godine. Bosna i Hercegovina je mali potrošač, pa je oslonjena na globalne potrošače gasa i ne predstavlja nikakav problem za normalno snabdijevanje.

Već prije se govorilo o mogućim skladištenjima prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini. Naime, Srbija je napravila vlastito skladište gasa, a jednako i Hrvatska. Bosna i Hercegovina to nije uradila. Neimenovani izvor Patrije u BH Gasu priznaje da je to skupa investicija, ponajviše zbog toga što je u BiH sve manje potrošača prirodnog gasa i sve manja potrošnje zbog nekoliko uzastopnih blagih zima u našoj zemlji.

BiH ostaje bez svog skladišta

Na redovnom savjetovanju o snabdijevanju gasom, koje je u augustu ove godine održano u Beču, na prijedlog za izgradnju novog skladišta gasa u BiH i regionu, rečeno je da je u Evropi i previše skladišta gasa. Govorilo se o Transjadranskom gasovodu (projektu TAP), koji bi riješio snabdijevanje Evrope i zapadnog Balkana prirodnim gasom. Evropska investicijska banka ponudila je balkanskim zemljama kredit od 7 milijardi eura za definitivno rješenje snabdijevanja gasom.    

Skladište plina koje ima Srbija moglo je biti iskorišteno i za rezerve BiH. Naime, finansiranje tog skladišta pomogao je upravo ruski Gasprom. Oni su, kaže naš izvor, ponudili slično finansijsko učešće i BiH, ali smo mi odbili upravo zbog enormno smanjene potrošnje gasa. Kao mogućnost ostalo je skladištenje u Srbiji bosanskohercegovačkih potreba za gasom. Takva vrsta skladištenja značila bi plaćanje jednog dijela unaprijed, a donijela bi potrošačima u BiH brojne pogodnosti, prije svega nižu cijenu i sigurno snabdijevanje gasom, pogotovo tokom kritične zimske sezone.

Sve je, kao i do sada, ostalo na otvorenim mogućnostima.  

Jedina nepovoljna vijest je što su moguće veće cijene gasa u ovakvoj kupovini na slobodnom tržištu. Ta bi cijena mogla prepoloviti ono pojeftinjenje prirodnog gasa koje smo nedavno dobili od naših distributera, piše Patria.                            

#BiH