Članak

Analiza SDP-a: Šta građani trebaju zapamtiti iz 2015. godine

Na godinu koju ispraćamo mi u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine gledamo potpuno suprotno od aktuelne vlasti.

Na godinu koju ispraćamo mi u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine gledamo potpuno suprotno od aktuelne vlasti. 

Naime, dok nas iz SDA, HDZ-a, SBB-a, Saveza za promjene kao koalicije na državnom nivou, odnosno koalicije okupljene oko HDZ-a u Federaciji i SNSD-a u RS-a, svako za svoj nivo, uvjeravaju o spektakularnim reformama i blagostanju mi smatramo kako je stanje vrlo teško, kako nikada nismo imali prividno veće jedinstvo političara Bošnjaka, Hrvata i Srba, a nikad ugroženiju državu Bosnu i Hercegovinu – poručio je ovo na godišnjoj konferenciji za medije predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, piše bh. novinska agencija Patria.    

Nikšić je rekao da SDP 2015. godinu neće pamtiti po bilo čemu dobrom, kada je u pitanju ukupni politički i ekonomsko-socijalni ambijent, jer je godina obilježena stalnim promjenama parlamentarnih većina, a ti procesi još nisu okončani. 
Vlast se, rekao je Nikšić, nije uspjela snaći iako im je SDP, kao opozicija, često pomagala u najtežim situcijama.

- Želim podsjetiti kako smo upravo mi u SDP-u u februaru ove godine svojim potpisima za kandidiranje potpredsjednika FBiH omogućili da se počne proces uspostave nove vlasti. I to ne samo u Federaciji. 

Drugi put vlast smo spasili kada smo glasali za usvajanje federalnog Budžeta za 2015. godinu. 

Ovime smo pokazali da smo kao opozicija spremni poštovati izbornu volju građana, za razliku od onih koji su 2011. zaključavali kabinete, odvezli službena vozila – rekao je Nikšić, piše NAP.

Problemi u Vijeću ministara BiH

Nikšić je novinare podsjetio i na aktuelne probleme u BiH. Prije svega, vlast ima problem u Vijeću ministara BiH, jer ono nije kompletno. Naime, još nije jasno hoće li i ko iz SBB biti dio Vijeća ministara. 

Osvrnuo se i na Mehanizam koordinacije, koji za Nikšića treba biti tehnički proces za usaglašavanje stavova, a ne alat za promjene odnosa unutar strukture države i uvod u preustroj ili podjelu Federacije. 

- Ne sporeći ingerencije svih nivoa vlasti, SDP će biti protiv najava institucionalnog izjednačavanja kantona sa višim nivoima vlasti. Kako struka kaže sa EU treba pregovarati o izmjeni SSP-a, a ne bezuslovno sve prihvatiti na štetu države i privrede. 

Bojim se da bi samo predajom kredibiIne aplikacije, a koliko vidim to je ideja koju plasira Dragan Čović, bez dodatnih pregovaranja bi mogle nastati ogromne milijarde KM štete po BiH - rekao je Nikšić. On je pozvao institucije na svim nivoima u zemlji i na ubrzanje i deblokadu knjiženja perspektivne vojne imovine, jer je to neophodan preduslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

U neuspjehe nove vlasi u FBiH Nikšić ubraja i Zakon o radu. Njime su, kaže, radnici u velikoj mjeri obespravljeni, a sindikat ponižen i potpuno isključen iz socijalnog dijaloga. 

- Upravo je taj zakon obilježilo godinu na izmaku. Dakle ponižavanje radnika i ustrajna politika Vlade FBiH koja od radnika želi stvoriti radničku sirotinju. 

To se pokazalo i nedavnim vladinim potezom i blokadom potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, jer u Vladi smatraju da je minimalna plaća od 406 KM previsoka. 

Slično se upravo jučer i danas dešava i u RS. Dakle radnici u cijeloj BiH su poniženi i sve se radi kako bi se izašlo u susret samo vlasnicima kapitala. To je jedini konkretan rezultat vlasti u proteklih godinu dana. 

Vlada RS-a, kao i prethodno Vlada FBiH, još jednom su pokazale nedopustiv stepen nepoštivanja radnika i građana BiH koji sa, nevjerovatnom dozom bahatosti, štite samo interese vlasnika kapitala, te da radnici, prema mišljenju te iste vlasti, trebaju raditi za najmizernije plate u Evropi. 

Mi u SDP-u smo bili protiv ovakvih Zakona o radu i nastavit ćemo političku borbu da se ovakva zakonska rješenja što prije promijene. 

Rasprodaja imovine

Lider SDP-a smatra da nakon što se okonča ovaj dio posla, vlast namjerava rasprodati sve resurse, a početak priče je prodaja tzv. manjinskih udjela koja slijedi u FBiH. 

- Sve se to radi bez bilo kakve analize opravdanosti, niko ne govori o cijeni koja će se tražiti, već će se to izgleda prodavati samo da se proda i da se zakrpe budžetske rupe. 

Nikšić je novinare podsjetio kako je SDP bio i protiv izmjene i dopune Zakona o državnoj službi FBiH, koji će sigurno dovesti do privatizacije i politizacije državne uprave. 

- Usvajanje ovog zakona je dovelo do toga da će političke stranke određivati rukovodeće državne službenike, te će određivati konkursne procedure. Sve to će doprinijeti narušavanju transparentnosti u radu državnih službenika, što znači da se usvajanjem ovog Zakona otvorio proces političke hajdučije nad javnom upravom. 

Upravo zato u FBiH su zautavljene sve javne investicije. Trenutna vlast je od prethodne naslijedila 600 miliona KM spremnih za investiranje u nastavak gradnje autoceste. Još nisu utrošili niti marku. O tome niko ne govori, ali je jedna godina već izgubljena. Mi smo gradili 20 kilometara autocete godišnje, trenutna vlast nije u stanju izgraditi ni metra. 
Penzioni fond se održava pozajmicama javnih preduzeća, a penzije kasne i po 20 dana. 

Trenutna vlast potpisuje sporazume o redovnoj isplati penzija koje ne poštuje. Mi smo potpisivali sporazume o povećanju penzija. 

2015. godina za Nikšića će ostati upamćen i kao godina sa stalnim strahom penzionera od toga hoće li i kakve uopšte penzije imati? 

Nikšić ne sumnja da je 2015. godina i godina uspjesha politike Dragana Čovića i HDZ-a koji je dobio puno više nego je očekivao, a sve zahvaljujući popustljivosti Bakira Izetbegović i SDA. 

- Gotovo sve ključne pozicije u BiH kontrolišu kadrovi HDZ-a, a gotovo svi zakoni koji se usvajaju u sebi sadrže trećeentitetsku klauzulu. Odnosno ti zakoni već funkcionišu kao da treći entitet postoji. Tako više recimo federalni inspektori ne mogu kontrolisati rad na crno u kantonima, što je također zasluga Zakona o radu. 

Ako se ovakva politika SDA i Bakira Izetbegovića nastavi, imat ćemo u idućoj godini etničke izborne jedinice i zaokružen treći entitet. To ko ne vidi ima problem ili mu je takva podjela BiH zapravo i cilj. 

Osim ovoga svjedoci smo potpune stranačke privatizacije cijelih sektora, a najsvježiji primjer je pokušaj da se zdravstvo u Kantonu Sarajevo stavi po direktnu političko-porodičnu kontrolu vrha SDA i to kroz priču o spajanju Kliničkog centra i Opšte bolnice u Sarajevu. 

U FBiH, u ovoj godini, navodi dalje Nikšić, nisu uspostavljeni ni Posebni odjeli Federalnog Tužilašva i Vrhovnog suda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala iako je to bila zakonska obaveza. 

- Neće biti uspostavljeni ni u idućoj godini, jer Vlada nije željela planirati sredstva u budžetu za te namjene. To jasno govori o tome kako ova vlast vidi borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Zato je Vlada u Budžetu obezbjedila milion KM Federalnoj upravi policije za određene istražne radnje, odnosno za nabavku dodatne opreme za prisluškivanje. Zašto se kupuju novi prislušni uređaji i koga se namjerava prisluškivati? To je pitanje na koje još nismo dobili odgovor. 

Dobri zakoni u 2015.

Ova godina, rekao je Nikšić, ostat će upamćena ipak i po nekim pozitivnim stvarima, poput primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine. 

- To je zakon za koji se SDP borio 15 godina. Već u prvoj godini njegove primjene rezultati su nadmašili sve što je urađeno u proteklih 15 godina, jer je već sada blokirano više od 5 miliona KM vrijedne imovine, a postupci za njeno oduzimanje su u toku. Samo u slučaju Bosnalijek traži se oduzimanje više od 20 miliona KM nelegalno stečene imovine. 

Mi iz SDP pozivamo pravosudne organe da ovaj zakon primjenjuju što više jer je ovo najbolji način borbe protiv korupcije i kriminala i samo oduzimanjem imovine od kriminalaca postiže se puni smisao te borbe. 

SDP daje punu podršku svim institucijama koje se bore protiv kriminala i korupcije i u nama će uvijek imati političku snagu koja će stajati iza te borbe, bez bilo kakvih kompromisa. 

#BiH