Članak

Otkrivamo detalje Sporazuma SIPA-e i MUP-ova: Tužioci odlučuju o zajedničkim istražnim timovima

Finalno usaglašavanja sadržaja Sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih agencija u BiH trajalo je neko vrijeme, a posebno su pritisak na potpis ovog sporazuma dolazio

Finalno usaglašavanja sadržaja Sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih agencija u BiH trajalo je neko vrijeme, a posebno su pritisak na potpis ovog sporazuma dolazio je iz manjeg bh. entiteta i on je konačno i potpisan, piše novinska agencija Patria.

Sporazum sa SIPA-om potpisali su u ime svojih institucija direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić i direktor SIPA-e Perica Stanić, a Patria ekskluzivno donosi detalje ugovora.

Između ostalog kako otkriva izvor iz SIPA-e u ovom Sporazumu stoji da je njegova svrha uspostavljanje efikasnijih oblika pružanja pomoći i saradnje u oblasti borbe protiv svih pojavnih oblika kriminaliteta, zajedničke policijske obuke, razmjene informacija i razmjene policijskih iskustava.

Sporazum ima 17 članova a koji vrlo detaljno preciziraju saradnju SIPA-e i MUP-ova. I iako postoje zakoni koji vrlo jasno određuju rad policije čelni ljudi agencija smatraju da će ovaj sporazum imati pozitivne efekte na njihov rad.

Interesantno je da u Sporazumu stoji da svaka potpisnica u svakom trenutku može u pisanoj formi raskinuti ovaj Sporazum, a stupanjem na snagu ovog Sporazuma stavljen je van snage Okvirni plan za saradnju između Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e i Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

Ovo znači da na nivou institucija nije postojao Sporazum, već samo na nivou nekih odjela.

Što se tiče detalja potpisnici ovog sporazuma dužni su razmjenjivati informacije, pružati pomoć u provođenju operativnih i istražnih radnji, pružati pomoć u pronalaženju osumnjičenih osoba, periodično održavati sastanke radi koordinacije aktivnosti te omogućavati zajedničke obuke prema dogovoru strana potpisnica.

Kada se govori o razmjeni informacija potpisnici ovog sporazuma dužni su prikupljena saznanja u vezi sa pripremanjem ili činjenjem krivičnih djela koja su u nadležnosti neke od potpisnica Sporazuma, kao i o eventualnim poduzetim mjerama i radnjama na sprječavanju činjenja ili pronalaženja i lišenja slobode počinitelja istih, proslijediti nadležnoj potpisnici Sporazuma.

Razmjena vršenje informacija će se vršiti s ciljem sprječavanja, otkrivanja i istrage krivičnih djela kao što su organizirani kriminal, terorizam, ratni zločin, trgovina ljudima te teški finansijski kriminal.

Precizirano je da strana potpisnica od koje se traži pomoć je dužna odmah postupiti u skladu sa svojim nadležnostima te obavijestiti stranu potpisnicu koja traži pomoć o eventualnoj nemogućnosti pružanja pomoći.

Sporazum regulira i formiranje zajedničkih istražnih timova, ali saglasnost za to mora dati postupajući tužilac.

Zajednički istražni tim se može formirati ako jedna strana potpisnica treba sprovesti složenu istragu koja je u vezi sa istragama koje vodi druga strana potpisnica ili ako strane potpisnice vode istrage koje zahtijevaju koordinirano i usklađeno postupanje strana potpisnica.

Također potpisnici ovog Sporazuma u skladu s važećim propisima pružaju svu potrebnu pomoć u pronalaženju osumnjičenih osoba ili osuđenih osoba koje izbjegavaju krivičnu odgovornost kao i predmeta u vezi sa krivičnim djelima.

#BiH