Članak

Slučaj Dautbašić i drugi: Šta je otkriveno na ročištu Fahrudinu Radončiću

U dosadašnjem dijelu ročišta iščitano je niz transkripata presretnutih razgovora između Dautbašića i Radončića kao i drugih.

22:25 - Nešto prije 22 sata završeno je maratonsko ročište koje je trajalo skoro 6 sati o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću osumnjičenom za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, davanje nagrade za trgovinu utjecajem na kojem je i nakon izlaganja odbrane Tužilaštvo ostalo pri zahtjevu za određivanje jendomjesčenog pritvora.

U iščitavanju transkripata presretnutih tefonskih razgovora i Viber komunikacije između Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i drugih Tužilaštvo tvrdi da je dokazalo osnovanu sumnju da su navedeni počinili krivična djela.

Posebno se i Tužilaštvo BiH ali i odbrana Radončića fokusirala na imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji, a njen muž Zijad Hadžijahić (uposlenik Ambasade SAD) također jedan od osumnjičenih učestvovao je u ovoj grupi preko koje je vršen pritisak na svjedokinju Azru Sarić koja je svjedočila u procesu protiv Nasera Keljmendija koji se vodi na Kosovu.

Tužilaštvo je razloge za određivanje pritvora navelo da je evidentno iz svih dostavljenih dokaza da je vršen utjecaj na svjedokinju kako bi promijenila svoj iskaz.

Odbrana na čelu sa Draganom Barbarićem sve vrijeme je potencirala da je riječ o politički montiranom procesu  te da je napravljeno i niz nedopustivih grešaka tako što je npr. Radončiću dodato još jedno krivično djelo u vezi s imenovanjem ambasadorice, a kojeg nije bilo u osnovu sumnje niti u nalogu za hapšenje.

Barbarić je također kazao da sumnja u politički montiran proces proizilazi iz činjenice jer je na dan kandidature Bakira Dautbašića za ministra prometa i komunikacija BiH on i uhapšen te je izrazio sumnju da je riječ o finansijskim motivima jer je BH Telecom kompanija u kojoj se sprema privatizacija.

Ono što je mnogobrojnim novinarima ostalo upečatljivo je komunikacija između Radončića i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA na dan hapšenja Bakira Dautbašića.

Kako je pročitano u transkriptima, Radončić je Izetbegoviću poslao poruku u kojoj je pisalo:

- Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo kao što je to govorio rahmetli Alija, a ja ti se kunem da i ako mene uhapse ova koalicija neće puknuti.

Izetbegović mu je na to odgovorio:

- Velikim Bogom se kunem da ništa o ovome ne znam.

Osim ove komunikacije pročitani su i transkripti razgovora sa drugim političarima, ljudima iz policije...

Sudu se obratio i Fahrudin Radončić koji je kazao da se sa slučajem Keljmendi bori još od 2009. godine i da nikada nije poduzeo niti jednu nelegalnu radnju, te je upitao sutkinju zašto bi sada učinio takvo nešto pema nekom ko nije ni vjerodostojan svjedok.

Inače, u transkriptima razgovora u kojim se Radončić i drugi sumnjiče da su vršili medijski pritisak mogao se čuti i razgovor Radončića i Indire Ćatić (uposlenice Dnevnog avaza), a također neke razgovore je Radončić vodio i sa Fuadom Čibukčićem koji mu je saopćio da je u Mlinima kod Dubrovnika vidio Azru Sarić i Almira Džuvu nakon čega je Radončić pozvao Ćatić i tražio da nazove Džuvu i pita ga da li on to sprema svjedokinju.

Nakon toga Ćatić je pozvala Radončića i kazala da je Džuvo bio iznenađen i da nije riječ o Azri već o izvjesnoj Marijani, a Radončić je odgovorio da je to stari udbaš i da zna šta radi.

Također u jednoj od komunikacija Radončić je jednoj NN osobi poručio da su pojedinci tražili vraga i da će sada i vidjeti. Ova poruka se, da se zaključiti iz transkripata, odnosila na pisanja Dnevnog avaza koja su trebala krenuti od srijede 13. januara u kojima bi se podsjećalo na neka neriješena ubistva, a prema transkriptima Radončić je s ekipom priremio i poslao pitanja Besniku Berishi, advokatu Nasera Keljmendija o tome kakva je uloga Izetbegovića u ubistvu Ramiza Delalića Ćele.

Kako se moglo čuti na ročištu, pročitano je nekoliko transkripata razgovora Radončića sa Džonatanom Murom, šefom misije OSCE-a u BiH, a koji je trebao pomoći u obustavljanju pokrenute istrage u Tužilaštvu BiH.  Međutim, Radončić je pojasnio zašto je imao komunikaciju kako sa Murom tako i sa drugim ambasadorima i zvaničnicima.

- Ja sam lider velike stranke, kontaktiram sa ambasadorima i zamjenicima. Opšta briga međunarodne zajednice je da se koalicija ne razbije  - kazao je Radončić.

Tužilaštvo BiH u svom obrazloženju za određivanje pritvora, navelo je da Radončić može nastaviti vršiti utjecaj na svjedoke što se vidi i iz današnjeg izdanja Dnevnog avaza u kojem stoji „državna mafija nema dovoljno dokaza.“

Radončić je replicirao da je apsurdno da on iz pritvora gdje nema pravo poziva može uređivati novinu ili pozivati na proteste kako je to tužilac rekao.

Radončić je izlaganje završio riječima da je ovo „čisti politički proces u kojem je na djelu borba sekularističkih i nekih drugih snaga.“

U ovom zaista dosada nezapamćenom ročištu, Tužilaštvo BiH predstavljala su čak tri tužioca, a odbranu dva dvokata Dragan Barbarić i Vasvija Vidović.

Inače, u toku trajanja ročišta tužilac je kazao da je u pauzi ovog ročišta dobio informaciju iz SIPA-e da su provjerom utvrdili da Fahrudin Radončić ima i crnogorsko državljanstvo što je Radončić također demantirao, kazavši da on nema nijedno drugo izuzev bh. državljanstva.

Sud BiH će odluku o određivanju pritvora donijeti u zakonskom roku. 

18:00 - U Sudu BiH od 16 sati traje ročište za određivanje pritvora Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a i delegatu u Domu naroda PS BiH po zahtjevu Tužilaštva BiH koji je uhapšen 25. januara 2016. godine pod sumnjom ometanja rada pravosuđa, a tri tužioca čitaju spis od 120 strana u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Radončić u slučaju Bakir Dautbašić i drugi počinio niz krivičnih djela od kojih su između ostalih udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, davanje nagrade za trgovinu utjecajem, javlja reporter agencije Patria.

 

U dosadašnjem dijelu ročišta iščitano je niz transkripata presretnutih razgovora između Dautbašića i Radončića kao i drugih.

Također, Tužilaštvo je iščitalo i izjave Dautbašića i Bilsene Šahman (članovi SBB-a) koji su dali izjave nakon što su uhapšeni 11. januara 2016. godine da je prve njih zvala svjedokinja Azra Sarić (svjedoči u procesu protiv Nasera Keljmendija na Kosovu) te da je tražila da joj osiguraju potpis za specijalizaciju na UKCS a nakon toga i posao u ovoj instituciji.

Dautbašić i Šahman opovrgnuli su prvo izjave Azre Sarić, međutim Tužilaštvo tvrdi da je njenu izjavu o tome utvrdio Sabahudin Žujo i Tarik Mašić.

Na ročištu se mogao čuti i razgovor Dautbašića i Zijada Hadžijahića uposlenika Ambasade SAD-a čija je supruga Nermana imenovana za ambasadoricu u Sloveniji koja je također saslušana u svojstvu svjedoka u ovom slučaju pod okolnostima da je zapravo njeno imenovanje bilo pod utjecajem Fahrudina Radončića, a da bi njen muž Zijad pokušao spriječiti otvorenu istragu u Tužilaštvu protiv Dautbašića i drugih.

Također iz Tužilaštva je potvrđeno da su Dautbašić i Šahman ovjerili kod notara svoje izjave da je njih Azra Sarić prva kontaktirala, a nakon što su saznali da Tužilaštvo BiH vodi istragu u vezi ometanja rada pravosuđa.

U ovom dijelu je zatim spomenuta i Duška Jurišić, urednica na FTV koja je saslušana u svojstvu svjedoka, a svoje iskaze kao svjedoci su dale i Dalida Burzić, glavna tužiteljica KS koja je i komunicirala sa Jurišić te Aida Topalović, kantonalna tužiteljica koja je i otvorila proces po prijavi koju su podnijeli Dautbašić i Šahman. Oni su trebali na ove okolnosti iskaz dati 14. januara 2016. godine u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Također, kao svjedoci su navedeni i Almir Bašić i Admir Suljagić koji su vodili razgovore sa Dautbašićem čiji su transkripti i pročitani na Sudu BiH.

Svi ovi razgovori bili su usmjereni ka tome da se zaustavi istraga otvorena protiv Dautbašića drugih.
Interesantno je da je Vasvija Vidović, advokatica Radončića tražila da se ne čita dio presretnutog razgovora koji ona vodi s Radončićem jer je ona, kako je kazala, njegov opunomoćenik otkako je krenuo proces na Kosovu protitv Keljmendija.

Sudinica Tatjana Kosović uvažila je ovaj zahtjev. Važno je napomenuti da je odbrana tražila izuzeće tužioca Bože Mihajlovića ali sudinica Kosović je kazala da o tome odlučuje glavni tužilac Tužilaštva BiH i da se o tome ne može raspravljati pred ovim sudom.

Radončić je u sudnicu uveden prije ulaska javnosti u sudnicu.

#BiH